0
İbrahimcan Bodur
Editör
02 Ocak 2025 1221

Paralel Park

Paralel park, yeni araç kullanmaya başlayın büyük sorunudur. Arabayı paralel park etmek, her ne kadar zor gibi görünse de bazı taktikler ile bunu çok kolay bir şekilde başarabilirsiniz. 

Paralel park yaparken bu konu ile ilgili pratiklik kazanmak, işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Vaktiniz olduğunda, arabayı paralel park etme alıştırmaları yapmalı ve bu sayede kendinizi geliştirmelisiniz. Paralel park nedir ve arabayı park etmek için en etkili teknikleri sizler için araştırdık.

Arabanızda çekmiş olduğunuz Instagram hikayelerinin daha fazla kişi tarafından izlenmesi için Instagram Hikaye izlenme satın al sayfamıza mutlaka göz atın!

Paralel Park Nasıl Yapılır?

Paralel park nedir ve nasıl yapılır soruları, pek çok sürücü tarafından merak edilen konulardır. Aracın, iki araç arasına park edilmesi durumuna, paralel park adı verilmektedir. İki araç arasına aracı park etmek, pek çok sürücü için korkutucu gelebilir. 

Hem kendi aracınıza, hem de diğer araçlara zarar vermeden, doğru bir şekilde aracı park etmeniz gerekmektedir. Paralel park etmek için önceliğiniz, aracınızın sığabileceği şekilde uygun bir boşluk alanı bulmak olmalıdır. 

Aracın herhangi bir yeri dışarıda kalmadan park edilmesi de yine önemle üzerinde durmanız gereken noktalardandır. Paralel park nasıl yapılır sorusuna tüm detayları ile yanıt vermek isteriz. 

1)Park Yeri Seçmek

Paralel park etmek için ilk yapılması gereken, uygun bir park yeri seçimidir. Ayrıca aracı park edeceğiniz yerin, park edilebilir bir yol üzerinde olduğundan da emin olmalısınız. Yani resmi olarak park için uygun bir boşluk olması gerekmektedir. 

Araca Uygun Bir Boşluk Bulun

Aracınızın genişliğine veya uzunluğuna uygun bir boşluk bulmanız gerekmektedir. Ancak bu şekilde arkadaki veya öndeki araca çarpmadan, kendi aracınızı paralel park edebilirsiniz. 

Paralel parkın en korkutucu yönü, dar bir alan aracı sığdırabilmektir. Bunun için araç büyüklüğüne uygun bir boşluk tercih etmek çok önemlidir. Paralel park için tercih edeceğiniz boşluğun, aracınızın uzunluğundan en az bir metre daha uzun olması gerekmektedir. Bu sayede ileri ve geri hareketleri daha rahat yapabilir ve aracınızı kusursuz bir şekilde paralel park edebilirsiniz. 

Eğer ilk defa aracınızı paralel park edecekseniz, park edeceğiniz yere dubaları koyarak kendi mesafenizi ayarlayabilirsiniz. Kendinizi alıştırana kadar duvar veya plastik kutular ile araç park ederek, diğer araçlara zarar vermenin önüne geçebilirsiniz. 

Araç Park Yerinin Resmi Olduğundan Emin Olun

Her yol üzerine aracınızı park edemezsiniz. Sadece aracın park edilmesi için resmi izin verilen yolları kullanabilirsiniz. 

Özellikle yangın musluğu, engelli çıkışı gibi durumları kontrol etmeniz gerekmektedir. Araç park edilecek olan bazı bölgelerde, süre sınırlandırmaları vardır. Aracınızın çekilmemesi veya ceza yememek için süre sınırlandırmalarına da dikkat etmelisiniz. 

Aracınızı dar bir boşluğa park ederken, önünde veya arkasındaki araçları da kontrol etmelisiniz. Çeki demiri veya buna benzer faktörlerin olması durumunda, aracınızı biraz daha boşluklu şekilde park etmeniz gerekmektedir. Kaldırım yüksekliğini de mutlaka kontrol etmeli ve sonrasında aracı park etmeye başlamalısınız. 

Sinyal Verin ve Aracı Geriye Konumlandırın

Aracı paralel park etmeden önce, sinyal vermeniz gerekmektedir. İlk olarak, dikiz aynasından gerekli kontrolü yapmalısınız. Aracı geri pozisyona almadan önce, arkanızda kimsenin olmadığından emin olmanız gerekir. Dönüş sinyalini açtıktan sonra, boşluğun önündeki aracın yanına doğru yavaşça gidin. 

Park ettikten sonra, önünüzde kalacak olan araç ile aracınızda en az 60 cm mesafe bulunması yeterli olacaktır. Sinyal verdikten sonra, arkanızdan bir araç gelebilir. Ancak yolunuzda ilerlememeli ve sinyal ile birlikte olduğunuz yerde kalmaya devam etmelisiniz. 

Arkanızdaki aracın geçmesini bekleyebilirsiniz. Paralel park ederken, aracınızı koyacağınız boşluk çok dar olabilir. Eğer çok dar bir alana aracınızı park edeceksiniz, öndeki araç ile yan yan durma mesafenizin de bir o kadar yakın olması gerekmektedir. Çok dar alanlarda, 30 cm mesafeye kadar yaklaşabilirsiniz. 

2)Boşluğa Manevra Yapmak

Paralel park alanı oldukça dar olabilir. Önceki araç ile yan yana durma mesafenizi daha yakın bir şekilde ayarlamanız gerekecektir. Bu gibi durumlarda mesafenin kontrolünü yapmakta zorlanabilirsiniz. 

Başkasından Yönlendirme Yardımı İsteyin

Dar alanlara paralel park yapmadan önce, etrafınızdaki birinden yardım isteyebilirsiniz. Özellikle geri geri boşluğa girerken, mesafe ile ilgili yönlendirmelere ihtiyacınız olacaktır. 

Dışarıdan birinin sizi yönlendirmesi ile arkadaki araç ile olan mesafenizi daha sağlıklı bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Kaldırım ve arka araç kontrollerini yapmak için yan aynalarınızı düzenlemeniz gerekir. Yan aynanızı biraz daha aşağı indirerek, arka ve kaldırım bölümlerini daha net bir şekilde görebilirsiniz. 

Geri Geri Gelmeye Başlayın

Aracınızı geri vitese alın. Arkanızda bir araç olmadığından emin olduktan sonra, omuz hizasından boşluğu kontrol edin. Koltuğunuzun arka kısmının, arkanızdaki araç ile aynı hizaya gelmesini görmeniz gerekmektedir. Bu açıyı yakaladığınız zaman, direksiyonu 45 derecelik açı olacak şekilde ve hızlı bir hareketle boşluğa doğru çevirmelisiniz. 

Direksiyonu çevirirken, aracınızın arka kısmını götürmek istediğiniz yöne doğru çevirmelisiniz. Paralel park ederken önceliğiniz, aracın arka kısmını boşluğa getirmektir. Aracın ön kısmını, sonraki hamlenizde boşluğa yerleştirmeniz gerekmektedir. 

Geri Geri Gitmeye Devam Edin

Direksiyonu doğru açı ile kırdıktan sonra, yavaş yavaş boşluğa girmeye başlayın. Aracın arka kısmının arkanızda kalacak olan araç ile yakınlaştığına dikkat edin. Birkaç metre mesafe kalana kadar geri geri gitmeye devam edebilirsiniz. 

Eğer arkanızda bulunan araca ya da kaldırım gibi engele vurursanız, frene basın. Bu durumda ise; vitesi ileriye alarak ileri doğru gidin ve tekrar deneyin.

Aracı Düzelterek İçeri Girmeye Devam Edin

Aracınızın arka kısmını boşluğa düzgün bir şekilde yerleştirirken, ön kısmını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Aracın arka bölümünün büyük bir kısmının boşlukta olması gerekir. Ardından direksiyonu biraz yola doğru çevirerek, aracı düzeltebilirsiniz. 

Bu adımı aracınızın ön tamponunun, önünüzdeki aracın arka tamponunu ile yan yanayken yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Yapacağınız son bir yönlendirme ile aracın ön kısmını da düzgünce boşluğa çekmiş olacaksınız. Bulunduğunuz boşluğa göre aracın direksiyonunu yola doğru kırma açınız farklılık gösterebilir. 

3)Aracı Boşlukta Konumlandırmak

Aracı boşluk içine aldıktan sonra, ileri ve geri hareketler ile daha düzgün bir şekilde konumlandırabilirsiniz. Aracın ön ve arka mesafesini daha düzgün bir şekilde ayarlamak için aracın boşluğa tam olarak girmesi gerekmektedir. 

Aracı Boşlukta İken Ortalayın

Paralel park yaparken en önemli noktalardan biri de aracı düzgün bir şekilde boşluğa yerleştirmektir. Bu adım, paralel parkın son aşaması olarak açıklanabilir. Aracınızı boşluğa tam olarak aldıktan sonra, son manevralar ile gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz. 

Aracınızı kontrol ederken, hem öne hem de arka ve yan pozisyonlara bakmalısınız. Eğer aracınızın bir kısmının dışarıda kaldığını fark ediyorsanız, aracı geri ileri hareketler ile yeniden yerleştirmeniz gerekebilir. Burada önemli nokta, arkadaki araca mümkün olduğunca yakınlaşarak, kendi aracınızı düzgün bir şekilde yerleştirmektir.

Aracınızı Dar Yerlerde Ayarlayın

Aracınızı paralel park ederken, bu konuda ustalaşmak için mümkün olduğunca dar alanları kullanmanız gerekmektedir. Dar alanlara aracı paralel park ederken, aracın ön kısmı dışarıda kalabilir. Bunu düzeltmeli ve ardından park işlemini tamamlamalısınız. 

Aracın ön kısmının kaldırımdan çok uzakta kalması, aracın doğru park edilmediği anlamına gelmektedir. Ön kısmını daha düzgün bir şekilde park edebilmek için aracı geri ve ileri doğru hareket ettirebilirsiniz. 

Aracın ön kısmını içeri almak için direksiyonu her zaman kaldırıma doğru çevirmelisiniz. Eğer beklemediğinizden daha büyük bir boşluk var ise; aracı çıkartıp yeniden paralel park etme işlemine başlayabilirsiniz. 

Aracınızın Son Kontrollerini Yapın

Paralel park etme işlemini tamamladıktan sonra, gerekli son kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin. Aracın arka, ön, sol ve sağ yönlerini detaylı bir şekilde kontrol edin. Araçtan inmeden önce arkanıza bakın. 

Araç kapısını açarken, arkanızdan bir yaya, araç veya bisikletli gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Araç kapısının sıfır yanaşması durumunda, kapıyı çok dikkatli ve yavaş hareketler ile açın. 

Arabamı Park Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Araç park etmek, deneyimli sürücülerin bile zaman zaman zorlandıkları konulardan biridir. Özellikle paralel park etmek konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Arabanızı kusursuz bir şekilde park etmek istiyorsanız, düzenli olarak pratik yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

Özellikle dar alanlara araç park etme konusunda alıştırmalar yapabilir ve kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Araç park etme ile ilgili ciddi eksiklikleriniz varsa, direksiyon dersi alarak kendinizi profesyonel şekilde eğitebilirsiniz. Aracı paralel park ederken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Araçların pek çoğunda, arka görüş sensörü veya kamerası bulunmaktadır. Paralel park konusunda kendinizi eğitmek için, arka görüş kamerasından veya sensöründen destek alabilirsiniz. Eğer aracınızda arka görüş kamerası ya da sensörü yok ise; sonradan ekletebilirsiniz. 
  • Aracınızı park ederken, arka veya öndeki araca vuracağınızı ile ilgili endişeye düşüyorsanız, aracınızı boşluktan geri çıkartın. Eğer o anda trafik yoğun bir hale geldiyse, aracınızı güvenli bölgeye yaklaştırarak bekleyebilirsiniz. 
  • Paralel park yaparken en önemli konu, tekerleklerin dikkatli bir şekilde döndürülmesidir. Park etme esnasında, aracın tekerleklerini küçük küçük manevralar ile her zaman hareket ettirmelisiniz.
  • Aracınızın jantları dışa dönüş ise; kaldırım bölümüne aracınızı fazla yaklaştırmamalısınız.
  • Direksiyonunuz hidrolik sisteme sahip ise; tekerlekleri birkaç saniyeden fazla son turda sabit tutmamanız gerekmektedir. 

Yatay Park Etme Nasıl Yapılır?

Yatay park etme, paralel parkın bir diğer ismidir. Paralel park, sürücülerin en çok zorlandığı park etme yöntemlerinden biridir. Çünkü iki araç arasına, aracı yatay şekilde park etmek gerekmektedir. 

Aracınızı daha hızlı ve kusursuz bir şekilde paralel yani yatay olarak park edebilirsiniz. Aracı paralel park etme taktikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aracınızın sığabileceği bir boşluk bulun. Park yeri boşluğunun, diğer araçların daha rahat çıkabileceği şekilde de olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Aracınızı park etmeden önce mutlaka dörtlüleri yakmalısınız. Bu sayede, trafik akışı içinde aracınızı park edeceğinizi diğer sürücülere de bildirmiş olursunuz.
  • Paralel park etmek, doğru bir açı yakalandığında oldukça kolaydır. Aracınızı hızlı bir şekilde park etmek için önceki aracın yanına, arada az mesafe kalacak şekilde konumlandırın.
  • Araç tamponlarının eşit olduğunu görmeniz gerekir. Aynı şekilde ayna ayarlarınızı da kontrol etmelisiniz. 
  • Aracınızı geri vitese aldıktan sonra, direksiyonu tam sağ açıya kırın. Aracı geri geri ve yavaş yavaş ilerletin. Ayağınızın sürekli frende olması, daha kontrollü ilerlemenizi sağlayacaktır.
  • Aracı 45 derecelik bir açıyla boşluğa yaklaştırın. Yan aynaya baktığınızda, arkanızda kalan aracın plakasını net bir şekilde görmelisiniz. Bu görünümü yakaladığınızda, direksiyonu tam sol açıya kırın. Sonra yavaş yavaş geriye gitmeye devam edin.
  • Gerekli gördüğünüz zaman, direksiyonu düz bir şekilde de kullanabilir ve aracınızı boşluğa yerleştirebilirsiniz. 

Aracı Dikey Park Etme Teknikleri (Düz Park Etme)

Dikey araç park etme, iki farklı alt başlıkta açıklanabilir. Aracınızı düz park ederek, öne veya geriye doğru park etme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Her iki yöntem de dikey park etme yöntemi içerisinde incelenmektedir.

Aracı Öne Doğru Sürerek Nasıl Park Edilir?

Aracı öne doğru sürerek park etme, hemen tüm sürücülerin en sevdiği ve sıklıkla tercih ettiği park etme yöntemidir. Aracı dikey olarak ve öne doğru sürerek çok daha hızlı bir şekilde park edebilirsiniz. Aracı dikey olarak öne doğru sürerek park ederken şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Aracınızı iki araç arasına dikey olarak park etmeden önce, dörtlüleri yakın ve diğer sürücülere bildirin.
  • Aracın direksiyonunu uygun açıya doğru kırın. İki araç arasındaki boşluğa, aracın önce ön kısmını yerleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için arkadaki araç ile aynı pozisyona gelebilirsiniz.
  • Direksiyonu kırdıktan sonra, aracın ön kısmını yavaş yavaş boşluğa yerleştirebilirsiniz.
  • Ön kısmını konumlandırdıktan sonra direksiyonu çevirerek, arka kısmını da boşluk içine alın.
  • Aracı park ettikten sonra, kapılarını kontrol edin. Aracın kaldırıma ve ön ile arka araca uygun mesafede olması gerekmektedir. Gerekli mesafenin olduğunu gördükten sonra, aracınızdan inebilirsiniz.

Aracı Geri Geri Sürerek Nasıl Park Edilir?

Aracı geri geri sürerek park etme, dikey park etme yöntemlerinden biridir. Diğer park etme yöntemleri ile kıyaslandığında pratik bir teknik olduğu söylenebilir. Ancak aracınızı geri geri park ederken, daha dikkatli bir şekilde kontrol yapmanız gerekmektedir. 

Diğer araçları, boşluğu ve etrafınızdaki cisimleri kontrol ettikten sonra aracınızı park etmelisiniz. Aracı geri geri park etmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Aracınız için uygun bir park yeri bulun ve ardından dörtlüleri yakın.
  • Etrafınızda hareket eden bir araç varsa gitmesini bekleyin.
  • Aracın direksiyonunu, boşluğa gelecek şekilde hafifçe kırın.
  • Aracı geri vitese aldıktan sonra, boşluğun ortasına gelecek şekilde aracı düzeltin.
  • Aracı geri geri park ederken, sürekli olarak aynalardan takip etmelisiniz. Ayağınız ile fren kontrolü yaparak, yavaş yavaş hareketler ile geri gidebilirsiniz. 
  • Park ettiğiniz alanın, sağ ve sol bölümünde araçlar olabilir. Bu araçlar ile sizin aracınızın kapı mesafesini kontrol edin. Kapıların sorusuz bir şekilde açılıyor pozisyonda olması gerekmektedir. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra aracınızdan inebilirsiniz. 

Paralel Park Tekniği Nedir?

Paralel park diğer park yöntemlerinden daha farklıdır. Bu park yönteminde öncelik, park boşluğuna aracın arka kısmını yerleştirmek olmalıdır. Aracın arka kısmının park yerine konumlandırılması, her zaman daha sağlıklı sonuç verecektir. 

Sürücü, aracın öne arka kısmını sonrasında da ön kısmını yerleştirmektedir. Dikey park etme yönteminde ise; araç tam manevra ile boşluğa yerleştirilmektedir. Paralel parkta birkaç manevra kullanılırken, dikey parkta tek hamlede araç istenilen boşluğa park edilir.

Paralel Parkta Direksiyon Kaç Tur Çevrilir?

Paralel park etme yönteminde, direksiyonun tam sola çevrilmesi gerekmektedir. Aracın ilk olarak, park edilecek kaldırım ile paralel bir şekilde durması gerekir. 

Ardından direksiyon kontrolü ile yavaş yavaş ilerlemesine dikkat edilmelidir. Araç boşluğa yerleştiğinde de kaldırım ile tam paralel şekilde olmalıdır. Aracın kaldırıma sıfır durmamasına dikkat edilmesi gerekir. Aracın kapıları rahat bir şekilde açılmalıdır.

Paralel Parkta Kaç Hamle Var?

Paralel park etme yöntemi 2 hamle ile tamamlanmaktadır. Dikey park, tek hamle ile tamamlanırken, paralel park için ön ve arka kısım olmak üzere iki hamle ile süreç bitirilir. 

Aracın kusursuz bir şekilde park edilmesi için aracı iki ayrı hamlede boşluğa konumlandırmak gerekmektedir. Paralel park yönteminde öncelik, ilk hamlede her zaman arka kısımdır. 

Paralel Parkta Ne Tarafa Sinyal Verilir?

Paralel parkta sinyal verme konusu çok önemlidir. Sürücü paralel park sırasında, sağ tarafa sinyal vermelidir. Sağa sinyal verme durumu, sürücünün seyir halinde iken parka geçiş yaptığı sırada verilmelidir. 

Sürücünün sağa sinyal vermesinin ardından, şeride geçmesi ve hızını düşürmesi gerekmektedir. Yoğun trafikte veya şehir merkezlerinde paralel park etmek zorlayıcı olabilir. Paralel park manevra tekniklerini öğrenerek, bu konuda profesyonel olabilirsiniz. 

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
+ Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu