0
İbrahimcan Bodur
Editör
02 Ocak 2025 1224

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Stres yönetimi için en etkili olan yöntemlerden biri de meditasyon yapmaktır. Meditasyon, zihnin dinlendirilmesi için yapılan özel egzersizlerdir. Pek çok farklı meditasyon yöntemi bulunmaktadır. 

Sizin için uygun olan meditasyon tekniğini uygulayarak, hem zihnen hem de fiziksel olarak rahatlamış hissedebilirsiniz. Meditasyon nedir ve nasıl yapılır sorularını tüm detayları ile sizler için araştırdık.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, kaygı ve stres azaltmak için kullanılan bir rahatlama yöntemidir. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan meditasyon teknikleri, kişideki pek çok sorunun giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Sadece kaygı ve stres azaltmak için değil, odaklanma sorununu gidermek ve farkındalık yaratmak için de meditasyon tekniklerinden yararlanılmaktadır. 

Gerginliğe sebep olan stres ve kaygıdan kurtulmak ve zihnin daha temiz bir şekilde düşünmesini sağlamak için meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon yapmak kişinin duygusal, zihinsel ve aynı zamanda fiziksel olarak da rahatlamasını ve dinlenmesini sağlayacaktır. 

Meditasyon nedir sorusuna, meditasyon türleri ile yanıt vermek daha faydalı olacaktır. Çünkü her bir meditasyon türünün iyileştirdiği nokta farklıdır. Seçmiş olduğunuz meditasyon türünün amacına göre kendinizdeki gelişmeleri gözlemleyebilirsiniz. 

Sigarayı bırakmaktan kaygıyı gidermeye, odaklanma sorunundan zihinsel iyileşmeye kadar pek çok amaç için deneyebileceğiniz meditasyon türü bulunmaktadır. 

Meditasyon Ne İşe Yarar?

Çağımızın en önemli sorunlarından biri kesinlikle strestir. Yüksek kaygı ve stresten dolayı pek çok kişi, günlük yaşamını sürdürmekte zorlanmaktadır. Şehir yaşamı, ekonomik sorunlar ve sosyal medya gibi pek çok faktörden dolayı kaygı ve yoğun stres yaşıyor olabilirsiniz. Ancak günlük yaşantınızı biraz daha sakin ve konforlu geçirmek için çeşitli teknikleri kullanabilirsiniz. 

Meditasyon yapmak, bu noktada pek çok kişinin yararlandığı yöntemlerden biridir. Meditasyon yaparak, yorulan zihninizi dinlendirebilir ve stresten uzaklaşabilirsiniz. Hayata dair ne istediğinizi bilmiyor ve kendinizi yeniden keşfetmek istiyorsanız, meditasyon tekniklerini tercih edebilirsiniz. 

Meditasyon Türleri Nelerdir?

Meditasyon nasıl yapılır ve türleri ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaşmak isteriz. Meditasyon türleri arasından seçim yaparken, sizin amacınıza en uygun yanıt veren yöntemi tercih etmeniz gerekmektedir. 

Meditasyon türleri, farklı ihtiyaçları karşılamak için alt gruplar şeklinde incelenmektedir. Her meditasyon türünün amacı ve uygulanma tarzı birbirinden farklıdır. Her meditasyon türü, herkes için iyi olmamakla birlikte uygun da değildir. 

Meditasyon yapmak, kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Sizin beyinsel becerilerinize en uygun yanıtı veren meditasyon türünü inceleyebilir ve tercihinizi yapabilirsiniz. 

Farkındalık Meditasyonu

Farkındalık meditasyonu, duygu ve düşüncelere odaklanmak için yapılan bir türdür. Özellikle zihni uyanık tutarak yapılan çalışmaları içermektedir. Farkındalık meditasyonunda kişinin, dik bir pozisyonda oturması gerekmektedir. İlk olarak küçük bir nefes egzersizi ile süreç başlatılır. 

Nefes egzersizi yaparken, kişinin zihninden geçen tüm düşüncelere ve duygulara izin vermesi beklenmektedir. Ancak bu sayede derin bir odaklanma sürecine geçiş yapılabilir. Kişinin kendini düşüncelerinin akışına bırakması gerekmektedir. 

Farkındalık meditasyonunda kişinin kendine sınır koymadan, tüm düşüncelerine izin vermesi beklenmektedir. Ancak bu şekilde kişinin kendini tanıması gerçekleşmektedir. Farkındalık meditasyonunda asıl amaç, kişinin zihninden geçen tüm gerçeklikleri kabul etmesi ve kendini doğal hali ile tanıyabilmesidir.

Odaklanmış Meditasyon

Odaklanmış meditasyon türünde, beş duyudan yararlanılmaktadır. Kişi beş duyudan birini seçer ve bundan faydalanarak derin bir odaklanmaya geçer. Odaklanmış meditasyon türünde de yine nefes egzersizi çok önemlidir. 

Nefes egzersizi yaparak konsantrasyon sağlayabilir ve derin odaklanma sürecine geçebilirsiniz. Odaklanmış meditasyon yöntemi genellikle meditasyona yeni başlayanlar için önerilmemektedir. Çünkü diğer meditasyon türlerine göre daha uzun süreli bir odaklanma ister. Bu da meditasyona yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilir. 

Transandantal Meditasyon

Transandantal meditasyon yöntemi, en popüler tekniklerdendir. Diğer meditasyon türleri ile kıyaslandığında, daha kolay bir şekilde uygulandığı görülmektedir. Bunun için de meditasyona yeni başlayanlar, genellikle transandantal meditasyon tekniğini kullanmaktadır. 

Bu yöntemi kullanmadan önce, bulunduğunuz yerin oldukça sakin ve sessiz olması gerekmektedir. Ayrıca bulunduğunuz yerde, sizleri uyarıcı herhangi bir objenin, kişinin veya sesin olmamasına da dikkat etmelisiniz. 

Transandantal meditasyon tekniğinde, kişi rahat bir şekilde yere oturmalıdır. Bu esnada küçük bir nefes egzersizi ile kendini meditasyona odaklayabilir. Ardından, kendisi için seçmiş olduğu olumlu cümleleri tekrarlamaya başlamaktadır. 

Transandantal meditasyon için seçilen ve meditasyon boyunca sürekli olarak tekrarlanan bu kelimeler çok önemidir. Seçilen kelime ve kelime öbekleri, mantra olarak bilinmektedir. Kişinin kendisi için en doğru mantrayı bulabilmesi, transandantal meditasyonun esas amacıdır.

Rehberli Meditasyon

Rehberli meditasyon diğer açık tanımı ile öğretici eşlikli yapılan meditasyondur.Farklı yöntemleri içeren bu teknikte, rehber tarafından yapılan hareketler izlenir, onun eşliğinde sözcükler söylenir ve odaklanmayı artırıcı müzikler dinlenebilir. 

Rehberli meditasyon yapmak için, sadece gerçek kişi eşliğinde tekniğin uygulanması zorunlu değildir. Kişi, herhangi bir meditasyon videosuna da eşlik ederek, rehberli meditasyon yapabilir.

Vipassana Meditasyonu

Vipassana meditasyonu, en eski meditasyon tekniklerinden biridir. Bu meditasyon tekniğinin geçmişine bakıldığında, temellerinin 2500 yıl öncesine dayandığı görülmektedir. 

Hindistan’dan gelen Vipassana meditasyonu, kişinin şifalanmasını hedeflenmektedir. Bu meditasyon tekniğinin amacı, şifa ve iyileşmektir. Ancak bu meditasyondaki şifa kelimesinin, hastalıkları göstermediğini ayrıca belirtmek gerekmektedir. 

Kişinin zihnini temizlemesi ve kendisi için gerçek mutluluğa kavuşması olarak tanımlanabilir. Gerçek özgürlüğe kavuşmayı hedefleyen bu meditasyon yönteminin temelinde, zihinsel acılardan kurtulmak yatar. 

Metta Meditasyonu

Metta meditasyonu, sevgi dolu iyilik meditasyonu olarak tanımlanabilir. Bu meditasyon tekniğinde kişi, sessiz ve sakin bir ortamda, kendini rahat hissedeceği şekilde oturur. Nefes egzersizi yaparak odaklanır. 

Metta meditasyonunun esas amacı, kişinin iyi dileklerini önce kendisine, sonra da başkalarına yönlendirmesidir. Bu meditasyonunun temelinde sevgi yatmaktadır. Kişinin başta kendisine duyduğu sevgi ve nezaketin, sonrasında diğer kişilere de yayılması hedeflenmektedir. 

Metta meditasyonu tekniğinde de yine mantra cümleleri sıkça kullanılmaktadır. Mantra söz öbekleri sık sık tekrar edilir ve kişinin kendisi için en doğru sevgi yolunu bulması amaçlanır. 

Çakra Meditasyonu

Çakra meditasyonu, yine en popüler ve en çok yapılan tekniklerden biridir. Özellikle Asya ülkelerinde ve Hindistan'da çakra meditasyonu çok yaygındır. Çakra meditasyonunda insan bedenindeki enerji merkezleri hedeflenmektedir. Bu enerji merkezlerine ise; çakra denilir. 

İnsan bedeninde, 7 adet çakra bulunmaktadır. 7 çakranın, omurga üzerinde sıralı olduğuna inanılır. İnsan bedenindeki çakraların hem zihinsel hem de fiziksel olarak çok önemli görevleri vardır. Duygularımız, düşüncelerimiz ve fiziksel pek çok davranışımızın en önemli nedeni bu çakralardır. 

7 çakra için 7 ayrı renk kullanılmaktadır. Çakra meditasyonunda, kişinin çakralarına odaklanması gerekmektedir. Bu meditasyonun amacı ise; çakraları onarmak ve iyileştirmektir.

Yoga Meditasyonu

Yoga meditasyonu, günlük yaşamda en çok tercih edilen çeşitlerden biridir. Kısa süreli odaklanma istediği için diğer meditasyon çeşitlerine kıyasla daha çok tercih edilmektedir. 

Yoga meditasyonunda esas amaç, düşüncelerin sakinleşmesini sağlamaktır. Ayrıca kişinin fiziksel olarak esneklik kazanması da yine tekniğin esas hedeflerindendir. Yoga meditasyonu yapmak için farklı stiller tercih edilebilir. 

Hem zihin hem de beden kontrolünün aynı anda yapılması gerekmektedir. Farklı pozisyonlarda yapılan nefes egzersizleri ile kişinin zihninin dinlendirmesi amaçlanmaktadır. Yoga meditasyonu genellikle bir eğitmen veya rehber eşliğinde yapılmaktadır. 

Meditasyona Başlamadan Önce Neler Yapılır?

Eğer meditasyona yeni başlıyorsanız ve ilk defa meditasyon yapacaksanız, önerilerimize göz atmanız faydalı olacaktır. İlk kez meditasyon yapmak, sizleri zorlayabilir. Bunun bir odaklanma süreci olduğunu unutmamalısınız. 

Kendinizi meditasyona alıştırmak için küçük alıştırmalar yapmanız yararlı olabilir. Meditasyona başlamadan önce yapılması gerekenleri birlikte inceleyelim.

1)Sakin, Sessiz ve Huzurlu Bir Ortam Seçin

Meditasyona yeni başladığınızda, sürekli olarak konsantrasyon ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunu en aza indirmek için, sessiz ve sakin bir ortam tercih etmeniz gerekmektedir. 

Etrafınızda dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şeyin olmaması, sizlerin daha fazla ve hızlı bir şekilde odaklanmasını sağlayacaktır. Özellikle televizyon, radyo veya cep telefonu gibi eşyalarınızı, bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırmalısınız. Bu eşyalar, dikkatinizin çok çabuk bir şekilde dağıtılmasına neden olacaktır. 

Meditasyon yaparken odaklanmanızı sağlayacak bir müzik açarak, ortamın biraz daha huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz. Meditasyon müzikleri genellikle doğa sesleri olarak tercih edilmektedir. Yavaş ritimli müzikler de yine meditasyon yaparken dinleyebileceğiniz müziklerdendir.

2)Rahat Kıyafetler Tercih Edin

Meditasyon sırasında zihninizin odaklanması için öncelikli olarak, fiziksel bir rahatlık yaşamanız gerekmektedir. Bedeninizi gevşetmek için ise; rahat kıyafetler giymelisiniz. Bu sayede kıyafetlerinize odaklanma gibi bir sorun yaşamazsınız. Bol ve kendinizi iyi hissedeceğiniz kıyafetler sayesinde daha hızlı bir şekilde odaklanabilirsiniz. 

3)Meditasyon Sürenizi Belirleyin

Meditasyon yapan herkesin, kendisi için ayırmış olduğu zaman aralığı farklıdır. Özellikle günlük kısa meditasyonlar için, 10 dakikalık bir süre ayırmanız yeterli olacaktır. 

Kendinizi en iyi hissedeceğiniz meditasyon tekniğini seçerken, sizin için uygun olan zaman aralığını da belirlemeniz gerekmektedir. Meditasyon yaparken, sürekli süreyi değiştirebilirsiniz.

4)Küçük Egzersizler İle Kendinizi Hazırlayın

Meditasyon yaparken genellikle rahat oturma pozisyonunda sabit kalınması önerilmektedir. Ancak uygulamaya başlamadan, kendinizi gevşetmek ve biraz daha rahatlatmak için küçük egzersizler yapabilirsiniz. 

Hafif egzersiz hareketleri sayesinde oturma pozisyonunda iken, kendinizi daha uzun süre rahat hissedebilirsiniz. Üstelik hafif ısınma egzersizleri, odaklanmanızı da olumlu etkileyecektir.

5)Rahat Bir Pozisyon Seçerek Oturun

Meditasyonda odaklanmayı hızlandırmak için oturma pozisyonunda olmanız gerekmektedir. Genellikle meditasyon yapan kişiler, bağdaş kurarak oturur ve uygulama sonuna kadar sabit kalır. Sizler de kendiniz ve vücudunuz için en rahat oturma pozisyonunu belirleyebilirsiniz. 

Dik bir pozisyonda oturacağınız için sizin için en doğru açıyı ayarlamalısınız. Eğer yere oturmakta zorlanıyorsanız, bir sandalyeyi de kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, odaklanabileceğiniz ve rahat hissedebileceğiniz bir pozisyonda oturuyor olmanızdır. 

6)Gözlerinizi Kapatın ve Odaklanın

Konsantre olmayı hızlandırmak ve odaklanmada sorun yaşamamak için gözlerinizi kapatmalısınız. Meditasyon sırasında gözlerinizi kapatmak, daha derin düşünmenizi sağlayacaktır. 

Gözleri kapatmanın, zorunlu bir kural olmadığını da belirtmek gerekmektedir. Eğer gözleriniz açıkken de konsantre olabiliyor ve odaklanabiliyorsanız, bu şekilde de meditasyon yapabilirsiniz. 

Meditasyon Esnasında Neler Yapılır?

Meditasyon nasıl yapılır sorusuna, seçtiğiniz meditasyon tekniğine göre yanıt vermek gerekmektedir. Her meditasyon tekniğinin farklı bir yapılış süreci vardır. Ancak hepsinde esas amacın, odaklanma ve içe dönüş olduğunu unutmamalısınız. 

Meditasyon yaparken her zaman odaklanmaya önem vermelisiniz. Meditasyon yapmak için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız olmayacaktır. Meditasyon sürecinizde, kendinizi keşfedecek ve sizin için en uygun olan tekniği de bulacaksınız. Meditasyon nasıl yapılır sorusunu adım adım yanıtlamak isteriz. 

Nefes Egzersizi İle Başlayın

Sessiz, sakin bir ortamda, rahat bir pozisyonda oturmalısınız. Meditasyon yapmadan önce ilk olarak, küçük nefes egzersizleri yapılması önerilmektedir. Nefes egzersizleri, hemen tüm meditasyon tekniklerinde bulunmaktadır. Özellikle bu küçük egzersizler ile zihninizi ve bedeninizi meditasyona hazırlamaya başlarsınız. 

Nefes egzersizi için ilk olarak burun, soluk borusu ve karın bölgesine odaklanmalısınız. Ardından, sabit aralıklar ile nefes alıp verebilirsiniz. Bu nefes sıklığını sürdürmeye devam ederken, aynı zamanda odaklanmaya da başlarsınız. 

Meditasyona yeni başlayanlarda nefes egzersizi sırasında, odaklanma sorunu yaşayanlar olabilir. Ancak bu durumda pes etmemeli ve devam etmelisiniz. Kendinizi hayal ederek, nefes egzersizine devam etmeli ve meditasyon için zihninizi hazırlamalısınız.

Zihninizi Boşaltın ve Meditasyona Hazırlayın

Meditasyona tam anlamı ile odaklanmak için farklı düşünceleri aklınızdan uzaklaştırmanız gerekmektedir. Birden fazla düşünce, odaklanmanızı da yarıda kesecektir. Bunun için ilk olarak, zihninizi sakinleştirin ve odaklanın. 

Mantra Tekrarı Yapın

Sizin için iyi gelen kelimeleri veya söz öbeklerini, meditasyon sırasında dilediğiniz sıklıkta tekrar edebilirsiniz. Mantra, her meditasyon yönteminde kullanılır. Bununla birlikte herkes için mantranın özel olduğunu söylemek mümkündür. 

Sizin için anlam ifade eden cümleleri veya kelimeleri meditasyon içinde tekrarlayabilirsiniz. Meditasyon için de dilerseniz “om” kelimesini de mantra olarak kullanabilir ve zihninizi dinginleştirebilirsiniz. Meditasyonda mantra kullanmak, zihninize olumlu titreşimler göndermek açısından çok önemlidir. 

Görsel Bir Obje Seçin ve Odaklanın

Görsel bir obje seçmek ve ona odaklanmak da en az mantra kullanmak kadar önemlidir. Seçmiş olduğunuz görsel objeyi, bir mantra olarak kullanabilirsiniz. 

Size iyi geldiğini düşündüğünüz ve güzel enerjiler aldığınıza inandığınız bir objeyi tercih edebilirsiniz. Tek bir objeyi seçerek sadece ona odaklanmak, zihninin derinleşmesine de yardımcı olacaktır.

Zihninizde Canlandırın

Kendinizi daha huzurlu ve mutlu hissedeceğiniz anları düşünün. Zihninizde yapacağınız bu canlandırmalar, kendinizi daha da odaklamanızı sağlayacaktır. Bu sayede odaklanmanızı bozacak diğer düşüncelerden de uzaklaşabilirsiniz.

Vücudunuza Odaklanın

Zihin ile beden bir bütün olarak çalışmaktadır. Kendinizi sevmenin en önemli yolu, vücudunuza odaklanmaktır. Her bir noktanızı yeniden keşfedebilir ve şükredebilirsiniz. Vücudunu tamamen tarayarak, ayaklarınızdan başınıza kadar tüm noktalara odaklanabilirsiniz. 

Kendi bedeninize yaklaştıktan sonra, zihin olarak da daha fazla odaklanabilirsiniz. Vücudunuza odaklanmak, kendi farkındalığınızı oluşturmak açısından da çok önemlidir. 

Kalp Çakrası Meditasyonu İle Sonlandırın

Çakra meditasyonu, enerjinizin daha hızlı bir şekilde yükselmesini sağlayacaktır. Özellikle zihin aracılığı ile kendi bedeninize titreşim göndermek istiyorsanız çakra meditasyonunu tercih edebilirsiniz. 

Kalp çakrası meditasyon sırasında sizi etkileyecek en önemli çakradır. Kalbinize seviyi aşılamak ve stresten uzaklaşmak için mutlaka kalp çakrası meditasyonunu, günlük meditasyon sürecinize ilave etmelisiniz. 

Yürüyüş Meditasyonu İle Destekleyin

Gün içerisinde kısa yürüyüşler yapmak, meditasyonunuzu destekleyecektir. Yürüyüş meditasyonu, bedeniniz hareket halinde iken de derin odaklanmayı öğrenmenizi sağlayacaktır. 

Özellikle doğa yürüyüşleri ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Doğa ve toprak ile olan bağınızı keşfetmeniz, kendinizi tanımanız açısından yardımcı olacaktır. 

Transandantal Meditasyon Nasıl Yapılır?

En popüler meditasyon tekniklerinden biri olan transandantal meditasyon yöntemi ile zihninizi daha hızlı bir şekilde sakinleştirebilirsiniz.

  • Meditasyon için mantra belirleyerek başlayın.
  • Nefes egzersizi yapın ve seçtiğiniz mantrayı, sakin bir şekilde tekrarlamaya başlayın.
  • Gözlerinizi kapatarak, bedeninizin rahatlamasını sağlayın.
  • Sizin için uygun olan odaklanma sürecine geçmeye başladığınızda, tüm düşüncelerden arındığınızı fark edeceksiniz. 

Günlük meditasyon yapmak için genellikle transandantal meditasyon yöntemi tercih edilmektedir. Özellikle uyku bozuklukları, kaygı ve stres yönetimi için sizler de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Transandantal meditasyon yöntemini, günde iki kez yapabilirsiniz. 

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Meditasyon nasıl yapılır ve faydaları nelerdir soruları pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Meditasyon, sadece zihinsel yani duygusal sağlık açısından değil, genel sağlık için de çok yararlıdır. 

Daha huzurlu ve sakin hissetmek, genel sağlığınızı da olumlu etkileyecektir. Düzenli olarak meditasyon yapan kişilerin, ruh sağlığını koruduğu görülmektedir. İç huzurun sağlanması için en etkili olan yöntemlerden biri, meditasyondur. 

Meditasyon, sizleri gün boyunca daha huzurlu kılacak ve sakinleşmenizi sağlayacaktır. Buna bağlı olarak, genel sağlığınızı da daha sakin bir şekilde kontrol edebilecek ve yönetebileceksiniz. Meditasyon yapmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaygının giderilmesini ve stresin daha etkili bir şekilde yönetilmesini sağlar.
  • Kalp atış hızını düşürür. Kalp ritmini dengeler.
  • Daha kaliteli bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlar. Düzensiz uyku sorununu giderir.
  • Stresli durumlarda, kişinin daha profesyonel şekilde olayı yönetmesini sağlar. Kaygılı durumlarda, kişinin farklı bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olur.
  • Kişinin öz farkındalığının artmasını sağlar. Özgüveni olumlu etkilediği bilinmektedir.
  • Meditasyon yapmak, kişinin ana yani şimdiki zamana odaklanmasında çok etkilidir.
  • Pozitif duyguları ön plana çıkartırken, negatif duyguların azaltılmasını sağlar.
  • Kişinin daha sabırlı ve sakin bir kişi olmasına yardımcı olur.

Meditasyon ve Hastalık

Ruhsal hastalıkların iyileştirilmesinde, pek çok kişi meditasyon yöntemlerinden yararlanabilmektedir. Özellikle stres yüzünden meydana gelen ruhsal hastalıkların iyileşmesi için meditasyon yararlı olacaktır. 

Meditasyon yapan kişilerde, ruhsal hastalıklardan dolayı meydana gelen semptomların daha az görüldüğü bilinmektedir. Özellikle kaygı ve endişeye bağlı olarak meydana gelen çeşitli hastalıkların ilerlemesini durdurmaktadır. 

Meditasyonun, hiçbir hastalık için tıbbi bir tedavi olmadığının altını çizmek gerekmektedir. Sadece çeşitli tedavilere destek olarak, kişinin kendini daha iyi hissetmesi ve ruhsal açıdan iyileşmesi için tercih edilmektedir. 

Meditasyon Hangi Sağlık Sorunlarına İyi Gelir?

Meditasyon yapmak, zihninizi dinlendirmek ve stresi uzaklaştırmak için yapabileceğiniz bir tekniktir. Stresin başta zihin olmak üzere, fiziksel olarak da pek çok sağlık sorunun en önemli nedenlerinden biri olduğu bilinmektedir. 

Yüksek ve yoğun bir kaygı ve stres yaşıyorsanız, kendinizi dinlemek için meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon yapan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, meditasyonun pek çok sağlık sorununa iyi geldiği görülmüştür. 

Meditasyonun, stres ile birlikte ilerleyen ve daha da kötüleşen bazı hastalıklara yararlı olabileceği bilinmektedir. Meditasyonun iyi geldiği sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:

  • Astım ve kronik ağrılar
  • Stres ve yüksek kaygılı olma durumu
  • Depresyon 
  • Yüksek kan basıncı ve kalp hastalıkları
  • Uyku problemleri
  • Huzursuz bacak sendromu 
  • Tansiyon ve buna bağlı olarak gelişen baş ağrıları

Meditasyonun, yukarıda sıralamış olduğumuz bu sorunlara benzer pek çok sağlık problemine de faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak hasatlıklarda ilk olarak doktorunuza başvurmalısınız. Gerekli tıbbi desteği aldıktan sonra, tedavinize yardımcı olarak meditasyon tekniklerini de kullanabilirsiniz. 

Evde Nasıl Meditasyon Yapılır?

Evde meditasyon yapmak, pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Çünkü ev ortamı kendinizi rahat hissedeceğiniz bir yerdir. Daha hızlı bir şekilde odaklanabilir ve kendinizi meditasyon için hazırlayabilirsiniz. 

Evde meditasyon yapmadan önce, sessiz ve sakin bir ortam oluşturmalısınız. Hafif bir müzik açabilir veya mum yakabilirsiniz. Yere ya da bir sandalyeye oturarak, meditasyona başlayabilirsiniz. 

Mantra kelimelerinizi tekrarlayabilir veya herhangi bir sevdiğiniz objeye odaklanabilirsiniz. Nefes egzersizleri ile odaklanarak, dilediğiniz süre boyunca meditasyona devam edebilirsiniz. 

Tek Başına Meditasyon Nasıl Yapılır?

Tek başına meditasyon yapmak, daha kolay bir şekilde odaklanmanızı ve zihninizi dinginleştirmenizi sağlayacaktır. Meditasyon yapmak için herhangi bir eğitmene ihtiyacınız yoktur. 

Tek başına meditasyon yapmak için rahat bir pozisyonda oturun ve nefes alıp vererek, kendinizi hazırlayın. Vücudunuzu tarayabilir ve çakralarınıza odaklanabilirsiniz. Tüm negatif düşüncelerinizden arınmaya odaklanmalısınız. 

Her Gün Meditasyon Yaparsam Ne Olur?

Her gün meditasyon yapılır sorusuna da kısaca açıklık getirmek isteriz. Her gün meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon yapmanın, odaklanma sorununun önüne geçtiği bilinmektedir. 

Kendinizi tanıma ve ruhsal açıdan iyileştirme için her gün meditasyon yapabilirsiniz. Özellikle ilerleyen yaştaki bireylerin, hafızalarını kuvvetlendirmeleri için düzenli olarak meditasyon yapmaları önerilmektedir. 

Meditasyon Yaparken Neler Olur?

Meditasyon yaparken, zihninizde dolaşan negatif düşüncelerden arınabilirsiniz. Sizler de stres ve kaygı oluşturan durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Zihinsel açıdan yaşayacağınız rahatlama sayesinde, fiziksel açıdan da rahatlayabilirsiniz. 

Seçmiş olduğunuz meditasyon tekniğine göre kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz. Meditasyon sonunda, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan rahatlayacağınızı unutmamalısınız. 

En İyi Meditasyon Ne Zaman Yapılır?

Meditasyon yapmak için en iyi zaman, genellikle sabahın erken saatleri olarak bilinmektedir. Özellikle etrafta hiç ses olmaması, meditasyona daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır. Bunun için sabahın çok erken saatlerini ya da gecenin ilerleyen saatlerini tercih edebilirsiniz. 

Özellikle güne kendinizi daha iyi hazırlamak istiyorsanız, güneş doğmadan önce meditasyon yapabilirsiniz. Uyku sorunları için gece yatmadan önce meditasyon yapılması tavsiye edilmektedir. 

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
+ Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu