0
İbrahimcan Bodur
Editör
06 Kasım 2024 1361

Kira Sözleşmesi

Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının yasal haklarını korumak açısından çok önemlidir. Bunun için kira sözleşmesinin doğru ve usulüne uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ev sahibi ve kiracı arasında belirlenen anlaşma, açık bir şekilde sözleşmede yer almalıdır. Ayrıca kiracının sorumlulukları ve ev sahibinin beklentileri de yine kira sözleşmesinde açıkça yer alabilir. 

Kira sözleşmesi, ev sahibi ve kiracı arasındaki hukuki sorumlulukları belgeleyen bir sözleşme türüdür. Kira sözleşmesi nedir ve nasıl düzenlenmesi gerektiği ile ilgili tüm detayları birlikte inceleyelim.

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesi, ev sahibinin konutu kiralama sürecinde, kiracı ile arasında yapmış olduğu anlaşmayı yazılı olarak belgeleyen bir kontrat türüdür. Kira sözleşmesi aylık veya yıllık olarak düzenlenebilir. Kira ödeme tarihi, sözleşmenin düzenlendiği tarih, kira bedeli, kira artış miktarı gibi pek çok önemli bilginin açıkça yer alması gerekmektedir. 

Kira sözleşmesi hukuki açıdan da geçerli olan kontrat türü olduğu için kiracı ve ev sahibi açısından çok önemli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Kira sözleşmesinde hem kiracının hem de ev sahibinin ıslak imzasının mutlaka bulunması gerekmektedir. Usulüne uygun şekilde düzenlenmiş olan kira sözleşmesi ancak bu şekilde hukuki geçerlilik kazanmaktadır. 

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Ev sahibi ve kiracı, kendi aralarında kira sözleşmesini hazırlayabilir. Avukat aracılığı ile de kira sözleşmesinin düzenlenmesi mümkündür. Islak imzanın yer almasının şart koşulduğu kira kontratlarında, hukuki açıdan gerekli olan tüm bilgilerin de eksiksiz olacak şekilde bulunması gerekmektedir. 

Kira sözleşmesi nasıl hazırlanır ve nelere dikkat edilmesi gerektiği pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Kira sözleşmesinde yer alması gereken bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sözleşmede öncelikli olarak, kiralama bilgileri yer almalıdır. Kiralanacak olan taşınmazın demirbaşları veya genel koşulları kontratta açık bir şekilde belirtilmelidir.
  • Konut sahibi ve kiracının anlaşma sağladığı kira bedeli de yer almalıdır. Ayrıca konutun yıllık olarak kira artış miktarının mutlaka açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Kontratın başlangıç ve bitiş tarihi de yine yer verilmesi gereken en önemli bilgilerdendir.
  • Hazırlanan kira sözleşmesinin örnek bir nüshası kiracıya verilmelidir.
  • Her iki taraf da kontratta yer alan imza yerlerine, ıslak imzalarını atarak onaylamalıdır.

Kiralama Bilgileri

Kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli bölüm, kiralama bilgileridir. Bu bölümde yer alan bilgiler, kiralanan konut veya mülk ile ilgilidir. Kiralanan konutun açık adresi, bedeli ve cinsi gibi bilgilere kiralama bilgileri bölümünde yer verilir. Kiracının konutu kiraladığı tarihin başlangıç ve bitiş tarihleri açıkça belirtilmelidir. 

Aylık veya yıllık kira bedeli, kira artış oranı ve tarafların adres ve iletişim bilgilerine de yer verilmesi gerekmektedir. Kontrattaki kiralama bilgileri, sözleşmenin en detaylı ve önemli bölümlerindendir. Bunun için kira sözleşmesi düzenlerken, kiralama bilgilerinin titizlikle ve dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Kiralanan Mülk Demirbaşları

İş yeri, konut veya ofis kiralama sürecinde sözleşmede mutlaka demirbaşlara da yer verilmelidir. Mülk içerisinde demirbaş olarak bulunan mobilyalar veya eşyalar, kira sözleşmesinde açıkça ve sırası ile belirtilmelidir. Özellikle kombi, çeşitli mobilyalar, vestiyer veya fırın gibi eşyaların bulunması durumunda demirbaş olarak gösterilmelidir. 

Kira sözleşmesi bitiminde, kiracının konuttan ayrılması durumunda bu demirbaşlar tekrar kontrol edilmelidir. Kira sözleşmesine konu edilen demirbaşlar, kiracının sorumluluğuna geçmektedir.

Genel Koşullar

Kira sözleşmesindeki genel koşullar bölümünde, ev sahibinin kiracıdan talepleri yer almaktadır. Mülk içerisinde yapılması istenen veya yapılacak olan tadilatlara bu bölümde yer verilebilir. Ayrıca kiracının kirayı yatıracağı banka hesap bilgileri de yine genel koşullar bölümünde yer alan bilgilerdendir. 

Kiracı ile ev sahibinin mülk ile ilgili özel olarak uzlaşmış olduğu tüm koşullara ve detaylara, genel koşullar bölümünde yer verilmesi uygundur.

Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi, hukuki olarak haklarınızın korunabilmesi açısından çok önemlidir. Gerek mülk sahibi gerekse kiracı olun, kira sözleşmesinin hazırlanma sürecinde dikkatli olmanız gerekmektedir. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kira sözleşmesinde kira zammının açıkça yazması gerekmektedir. Kira zammının ne zaman artacağı da yine açıkça belirtilmelidir.
  • Sözleşmede yer alan kimlik bilgilerinin eksiksiz olması gerekir. Hem kiracının hem de konut sahibinin kimlik, adres ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Adı soyadı, TC kimlik numarası ve iletişim numaraları mutlaka yer alması gereken bilgilerdendir.
  • Kiralanan konutun veya mülkün bulunduğu adres bilgileri açıkça yazmalıdır.
  • Kira kontratının her sayfasının hem konut sahibi hem de kiracı tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekmektedir. İmza atılmayan kira sözleşmeleri, hukuki açıdan geçerliliği olmayan sözleşmelerdir.
  • Kiranın hangi tarihte ve hangi hesap numarasına yatacağı açıkça belirtilmelidir.
  • Kiralanan konut ile ilgili depozito detaylarının da ayrıntılı şekilde yer alması gerekmektedir. Depozitonun ne için alındığı ve hangi şartlarda geri ödemesinin yapılacağının belirtilmesi gerekir.
  • Kiracının sözleşmede yer alan demirbaşları kontrol etmesi gerekmektedir. Teslim aldığı demirbaşlar ile ilgili bir sorun veya eksiklik var ise; bunu sözleşmeye ilave etmesi gerekir. 

E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapma

Son yapılan düzenleme ile artık kira sözleşmeleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek. 2023 ve 2025 yıllarını kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı dahilinde, kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden yapılmasına karar verildi. 

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi yapmak, hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından pek çok avantaj sunmaktadır. Konut sahibi ile kiracının belirli bilgileri ile online kira sözleşmesi hazırlanabilmektedir. 

E-devlet üzerinden hazırlanan kira sözleşmesi, iki tarafın onayı ile geçerlilik kazanmaktadır. Sadece yeni kira sözleşmesi oluşturma işlemleri için değil, iptal ve sözleşme güncelleme işlemleri için de e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. 

E-Devletten Kira Sözleşmesi Hazırlama Adımları

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlamak oldukça basittir. Sadece e-devlet sistemine giriş yaparak, birkaç dakika içinde kira sözleşmesini oluşturabilirsiniz. Eğer e-devlet hesabınız yok ise; PTT şubelerinden alacağınız şifre ile hesabınızı oluşturabilirsiniz. 

E-devletten kira sözleşmesi hazırlamak için kiracının ve konut sahibinin kimlik bilgileri gerekmektedir. Ayrıca uzlaşılan kira bedeli, kiranın ödeme koşulları ve depozito gibi diğer detayların da sözleşmeye eksiksiz şekilde ilave edilmesi gerekir. Sözleşmede yer alan tüm bölümleri eksiksiz bir şekilde doldurmaya dikkat etmelisiniz. 

E-devlet üzerinden kira kontratı yapma işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. İki tarafın da onayladığı sözleşmeyi, dilediğiniz süre boyunca dijital ortamda muhafaza edebilme şansınız da bulunmaktadır. Ayrıca PDF şeklinde kira sözleşmesini indirebilir ve dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz. 

Kira Sözleşmesi Sürecinde E-Devlet Üzerinden Yapılacak Onaylar

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlarken, iki tarafın da sözleşmeyi onaylamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. E-devletten kira sözleşmesi hazırlayan kişi genellikle mülk sahibidir. Bunun için sisteme bilgileri girmesi gereken kişi de sözleşmeyi başlatan kişi olmalıdır. E-devletten kira sözleşmesi hazırlarken kesinlikle girilmesi gereken bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aylık veya yıllık kira bedeli
  • Ödeme koşulları
  • Kira sözleşmesinin başlangıç ve bitiş tarihi gibi süreler

Yukarıdaki bilgilerin eksiksiz olarak, e-devlet kira sözleşmesi içerisinde yer alması gerekmektedir. Bilgilerin doğru ve eksiksiz şekilde girilmesinin ardından, mülk sahibi ile birlikte kiracının da sözleşmeyi onaylaması gerekir. Hazırlanan sözleşmenin kiracı tarafından da detaylı bir şekilde kontrol edilmesi önerilir. 

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi, ev sahibi ve kiracının onayı olmadığı sürece geçerli olmamaktadır. Bunun dışında iki taraftan biri, bazı bilgileri güncellemek isterse yine e-devlet sistemi üzerinden gerekli düzeltmeleri yapabilmektedir. 

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlamak oldukça güvenli ve hızlıdır. Ayrıca hazırlanmış ve onaylanmış olan kira sözleşmeleri, e-devlet kapsamında dijital ortamda tutulduğu için kontratın kaybolması söz konusu olmamaktadır. 

Kira Sözleşmesinin E-Devlet Üzerinden Takibi ve Güncellenmesi

Kira sözleşmesi e-devlet üzerinden güncelleme işlemlerini de kolay ve hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Özellikle belirli ve kısa dönemli kira sözleşmelerinde güncelleme yapılması gerekebilir. Mal sahibi veya kiracı olarak, sözleşmenizi sonlandırmanız veya yenilemeniz gerekebilir. Bu işlemleri e-devlet üzerinden yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • E-devlet giriş bilgileriniz ile sisteme giriş yapın.
  • Arama kısmına “Kira Sözleşmesi” yazarak, kontratınıza ulaşın.
  • “Sözleşme Detayları” seçeneğine tıklayarak, sonlandırma ya da iptal seçeneklerinden birini seçin.
  • E-devlet üzerinden kira sözleşmesi sonlandırmak için yine mülk sahibi ve kiracının onayı gerekmektedir. Her iki tarafın dijital imzası ile onaylamasının ardından işlem tamamlanacaktır.
  • Kira sözleşmesi iptali ya da sonlandırma işlemi, sözleşme içeriğine göre belirlenmektedir.

Sözleşme iptal ya da sonlandırma sürecinde ihtiyacınız olacak olan tüm belgelere e-devlet üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kira sözleşmesi iptalini yine dijital ve resmi bir platform üzerinden yapacağınız için kontrat bitirme işlemlerinizi güvenli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. 

Kira Sözleşmesi İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Her iki tarafın da anlaşmazlıklardan kaçınabilmesi ve haklarının korunabilmesi için kira sözleşmesinin doğru şekilde hazırlanması büyük bir önem taşır. Şimdi, kira sözleşmesi ile ilgili sıkça sorulan soruları ele alacak ve kira sözleşmesinin temel unsurlarına dair merak edilenleri açıklığa kavuşturacağız. 

Kira Sözleşmesi E-Devlet Zorunlu mu?

Kira sözleşmesi e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet üzerinden kira sözleşmesi yapmak henüz kanunen yasal bir zorunluluk haline getirilmemiştir. Ancak önümüzdeki süreçte, zorunlu olarak sözleşmelerin e-devlet üzerinden yapılacağı bilinmektedir.

Kira Sözleşmeleri E-Devlet Üzerinden Ne Zaman Yapılacak?

Kira sözleşmeleri e-devlet üzerinden, 4 Kasım 2024 tarihi ile birlikte yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren, mülk sahipleri sözleşmelerini e-devlet üzerinden hazırlayabilmekte ve onaylayabilmektedirler.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?

1 yıllık kira sözleşmesinin bitimi ile birlikte mülk sahibinin kiracıyı hemen çıkartması söz konusu değildir. Kiracının sözleşmenin bitmesinden 15 gün önce ev sahibine çıkacağını bildirebilir. 

Kira Sözleşmesi En Az Kaç Aylık Olur?

Kira sözleşmesi için belirli bir süre sınırlaması yoktur. Kira sözleşmeleri genellikle aylık olarak yapılmaktadır. Yıllık olarak veya belirli süreliğine kira sözleşmelerinin yapılabilmesi de mümkündür.

Noterde Yapılmayan Kira Sözleşmesi Geçerli midir?

Mülk sahibi ve kiracının arasında hazırlanacak olan kira sözleşmesi için noter şartı bulunmamaktadır. Noterde yapılmayan kira sözleşmeleri de geçerlidir. 

Kira Sözleşmesi Nasıl Geçersiz Olur?

Kira sözleşmesinin geçersiz olması için pek çok faktörden bahsedilebilir. Kiracı veya mülk sahibinin hukuki ehliyetinin olmaması durumunda sözleşme geçersiz kabul edilmektedir. Ayrıca kontratın ıslak imzalı olmaması ve sözleşmenin yazılı şartlarına uyulmaması durumunda da kontrat geçersiz olarak kabul edilir. 

Kira Kontratı Bittikten Sonra Kiracı Ne Kadar Süre Oturabilir?

Kira kontratı bitim süresinden en az 15 gün önce mülk sahibine haber verilmelidir. Eğer sözleşme yenilenecek ise; yine bu süre aralığında yenilme yapılması uygundur. Kiracı konuttan çıkacaksa, sözleşme bitmeden 15 gün önce ev sahibine haber vermelidir. 

Tebligat sorgulama hakkında her şeyi öğrenmek için tıklayın! Kira sözleşmesi işlemleri ile ilgili detayları öğrendiniz. Sosyal medyada daha etkili bir profil yaratmak istiyorsanız eğer Instagram yorum satın al sayfamızı şimdi ziyaret edin.

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu