0
Yunus
Editör
03 Ağustos 2023 1782

Dünyanın En İyi 10 Teknoloji Şirketleri

En iyi 10 teknoloji şirketleri nelerdir? Merak ediyorsanız, Statisca, Forbes gibi güvenilir kaynaklardan listelenen en büyük şirketleri inceleyin!

Dünya çapında bilinen ve zirvesinde olan teknoloji şirketleri, inovasyonda sınır tanımayan dijital çağın öncüleridir. Teknoloji hızla evrildiği ve hayatımızın her alanını dönüştürdüğü bu çağda, başarıları temel alan sırları keşfetmek önemlidir. Geleceğe ışık tutmak adına heyecan verici serüvene atılmadan önce dünyanın en güçlü ve prestijli 10 teknoloji şirketlerine yakından tanımaya hazır olun.

NASDAQ verilerine göre Microsoft, S&P500 endeksi için %40 hisse değeri kazanması, insanların teknoloji firmalarına karşı yaklaşımları değişti.  Özellikle temiz enerjinin de teknoloji firmalarında kullanılması, 2024 yılı baz alındığında 2024’te yüzde 17’lik artış olması, ön görüleri arttırdı. Sadece yenilenebilir enerji pazarının 1.092,65 milyar doların üzerinde ön görülmesi, teknoloji şirketlerine ilgiyi daha da arttırmaktadır.

Bu şirketlerin neler olduğunu bilmek gelecek açısında önemli olmaktadır. O yüzden sizler için gerçek veriler eşliğinde tüm zamanların en iyi 10 teknoloji şirketlerin listeledik. Böylelikle hem gelecek hem de bilgi dağarcığınızı geliştirebileceksiniz.

O halde sizleri daha fazla sabırsızlandırmadan Forbes’e göre dünyanın en iyi teknoloji şirketleri nelerdir, yakından birlikte analiz edelim!

Alphabet (Google)

Alphabet (Google)

Dünyanın en iyi teknoloji şirketleri sıralamasında ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde kurulan Alphapet gelmektedir. Google ve pek çok hizmeti bünyesinde bulunduran şirkettir. Bugün baz alınırsa güncel hisse fiyatı 128,38 dolardır.

Alphabet, 2 Ekim 2015 yılında kurulan farklı şirketlerin satın alınmasıyla kurulan holding şirketidir. Bünyesinde Google, Android, Chrome, Google Cloud, Goole Maps, Google Play, Youtube, Waymo, Calico gibi işletmeleri bulunmaktadır. Forbes dünyanın en büyük şirketleri arasında 7. olan şirkettir.

2024 yılında şirketin net geliri 257,6 milyar dolar olarak ölçülmüştür. 2024 yılında bu değer 369,49 milyar dolar olurken, market değeri 1 trilyon 340 milyar dolardır.

İlk Siparişine Özel %10 İndirim!
BayiGram’ı keşfetmeniz için tüm siparişlerinizde geçerli %10 indirim bizden!
BAYiGRAM

Microsoft

Microsoft

En iyi teknoloji şirketleri düşünüldüğünde Windows ürünlerinin dünyanın her yerinde kullanılmasıyla Microsoft şirketi akla gelmektedir. Özellikle son dönemlerde yapay zeka trendinin öncüsü olan ChatGPT’nin sahibi OpenAI’ye 10 milyar dolarlık yatırımla adından söz ettirmiştir. Peki dünyadaki tüm şirketler baz alındığında Microsoft, kaçıncı sırada?

Microsoft, dünya çapında en büyük şirketler arasından ilk 9’da bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde 1975 yılında yazılım, teknoloji ve hizmet geliştirmesi adı altında kurulmuştur. Günümüzde 220 binden fazla istihdama ev sahipliği yapan Microsoft, net serveti 380 milyar dolar olurken 2 trilyon 309 milyar dolar market değeri bulunmaktadır.

Apple

Geçtiğimiz mayıs ayında Statistca tarafından yapılan ankete göre piyasa değeri ve dünyanın en büyük 100 şirketi baz alınarak hazırlanan raporda Apple, başı çekmektedir. Böyle olunca pek çok insan en iyi teknoloji şirketlerinde Apple’ın kaçıncı sırada olduğunu merak etmektedir. 

Apple, 1976 yılında merkezi California olmak üzere Amerika Birleşik Devletlerinde yarı iletkenler, Elektrik mühendisliği, teknoloji donanım ve ekipman üzerine kurulmuş şirkettir. Dünya çapında en iyi teknoloji şirketlerin arasından üçüncü sırayı kapan Apple, dünyanın en büyük 10’uncu şirketidir. 2024 yılında 333,2 milyar dolar net serveti olan Apple, 2 trilyon 746 milyar dolar piyasa değeri bulunmaktadır.

Samsung

Samsung

Dünyanın en büyük ve güçlü teknoloji şirketleri baz alındığında Türkiye dahil pek çok ülkede yer alan Samsung firması dördüncü sırada bulunmaktadır. Güney Kore merkezli kurulan şirket, ürettiği akıllı telefonlar ve diğer akıllı ürünleri ile bilinmektedir. Peki dünya çapında en büyük şirketler düşünüldüğünde kaçıncı sırada olmaktadır?

Samsung, Forbes verilerine göre dünyanın en büyük 100 şirketi arasında ilk 14’üncü sırada yer almaktadır. Güney Kore’nin Suwon-si merkezinde 1969 yılında kurulan Samsung Electronics, teknoloji donanım ve ekipmanların üretimini yapmaktadır. 2024 yılında net şirketin net serveti 348,8 milyar dolar olurken, piyasa değeri 334 milyar dolar değerindedir.

Meta

Meta

Kripto paralar ile Metaverse dünyası gelişmesiyle ismini Meta olarak değiştiren şirket, günümüzde Facebook, Instagram gibi uygulamalarıyla bilinmektedir. Kullanıcıların görüşlerini, fikirlerini sosyal medya uygulamalarıyla dünyaya yaymayı hedef olarak belirleyen şirket, bu alanda kendini geliştirmiştir. Peki dünyanın en iyi 10 teknoloji şirketi düşünüldüğünde kaçıncı sırada yer almaktadır?

Dünya çapından en büyük şirketler Forbes verilerine göre baz alındığında ilk 31’inci sırada bulunurken, en iyi teknoloji şirketler arasında beşinci sırada yer almaktadır. Kurucu, başkanı ve CEO Mark Zuckerberg olup şirketin merkezi California’dır. 2024 yılında şirketin net serveti 184 milyar dolar olurken, 599 milyar dolar piyasa değeri bulunmaktadır.

Tencent

Tencent

Tiktok uygulamasın şirketi sorulduğunda akla ilk olarak uygulamanın kendisi olmaktadır. Ancak, Tiktok uygulamasının şirketi Çin Merkezli Tencent Holdings olduğunu çoğu kişi bilmez. Peki dünyayı kasıp kavuran Tiktok uygulamasıyla bilinen Tencent şirketinin teknoloji firmaları baz alındığında kaçıncı sırada bulunmaktadır?

Tam adıyla Tencent Holding LTD, çevrimiçi reklamcılık ve hizmetler üzerine kurulan yatırım şirketidir. Şirketin ana merkezi Çin Shenzhen olup, 199 yılında yazılım servisleri adı altında kurulmuştur. 2024 verileri baz alındığında 227 milyar dolar net serveti bulunurken, 415 milyar dolar da piyasa değeri bulunmaktadır.

En iyi 10 teknoloji şirketleri arasından 6’ıncı sırada bulunan Tencent, Forbes en büyük 100 şirket arasında 35’inci sırada bulunmaktadır.

Amazon

Amazon

İnternetin pek de yaygın olmadığı zamanlarda bir kitap fikri ile başlayan Amazon, dünyanın en çok merak edilen teknoloji şirketleri arasında bulunmaktadır. Özellikle Amazon AWS sistemleriyle pek çok işletmenin de dostu olan şirket, e-ticaret hizmeti ile bilinmektedir. Peki dünya teknoloji firmaları baz aldığında Forbes verilerine göre Amazon kaçıncı sırada yer alır?

Amazon, çevrimiçi perakende alışveriş hizmetleri olarak 1994 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuştur. Jeffry P. Bezos tarafından temelleri atılan şirket, günümüzde devlet kurumları, akademik kurumlar, işletmelere AWS adı altında yazılım ve küresel satış hizmetleri sunmaktadır. En iyi teknoloji şirketlerinde yedinci sırada yer alan şirket, Forbes ilk 100 şirket arasında 36’ıncı sırada yer almaktadır.

Aynı zamanda şirketin net serveti 464,4 milyar dolar olurken, piyasa değer 1 trilyon dolardan fazladır.

Alibaba

Alibaba

E-ticaret hizmetleri düşünüldüğünde Amerika Birleşik Devletlerinde kurulan Amazon’a rakip olarak Alibaba Group bilinmektedir. Şirket, toptan ticaret ve perakende, çevrimiçi mobil hizmetleri olarak faaliyetine devam etmektedir. Peki en iyi teknoloji şirketleri düşünüldüğünde Alibaba kaçıncı sırada gösterilmektedir?

Alibaba veya tam adıyla Alibaba Group Holding LTD, perakendecilik sektöründe hizmet veren Çin’de 1999 yılında kurulan şirkettir. Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında sekizinci sırada bulunan Alibaba, Forbes ilk 100 şirket arasında ilk 54’üncü sırada bulunmaktadır. 2024 verilerine göre şirketin net serveti 254,9 milyar dolar olurken, piyasa değeri 216 milyar dolardır.

Tesla

Tesla

Elektrikli otomobiller denildiğinde akla ilk olarak Elon Musk aralarında bulunduğu Tesla şirketi gelmektedir. Şirket, elektrikli araçların, enerji üretimi ve depolama sistemlerin tasarımı, üretimi, geliştirme ve satışıyla ilgilenmektedir. Peki dünyanın en iyi teknoloji şirketleri arasında Tesla kaçıncı sıradadır?

Tesla otomobil sanayisi olarak 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Texas’ta kurulan şirkettir. En iyi teknoloji şirketleri arasından 2024 verilerine göre dokuzuncu sırada bulunurken, Forbes ilk 100 şirketleri arasında 69’uncu sırada yer almaktadır. Şirketin 2024 verileri baz alındığında da net serveti 86,8 milyar dolar olurken, piyasa değeri 539 milyar dolardır.

Nvidia

Nvidia

Oyun sektörünün gelişmesiyle ekran kartlarına ihtiyaç duyulduğundan pek çok Twitch yayıncısı ekipmanlarının tanıtımını yapmıştır. Twitch canlı yayın izleyicilerini etkileyen ve özellikle Youtube gibi çeşitli platformlarda adından söz ettiren Nvidia markası, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerin arasındadır. Peki en iyi teknoloji şirketlerinin arasında bulunan Nvidia kaçıncı sıradadır?

Nvida, Amerika Birleşik Devletlerinde 1993 yılında Jensen Huang tarafından teknoloji donanım ve ekipmanlar alanı olarak kurulmuştur. Dünyanın en iyi teknoloji şirketlerin arasından onuncu sırayı paylaşan şirket, Forbes ilk 2000 şirket arasında 241’inci sırayı paylaşmaktadır. 2024 verilerine şirketin 41,2 milyar dolar serveti olurken, piyasa değeri 708 milyar dolardır.

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu