0
Yunus
Editör
16 Ekim 2022 2086

Chrome Tarafından Engellendi Uyarısı

Chrome tarafından engellendi uyarısı, indirilmesi tehlikeli olan bir dosya indirilmeye çalışıldığında kullanıcıların cihazlarını koruyabilmek için çıkar. Cihazların kötü amaçlı yazılımlardan korunabilmesi için Chrome çok sayıda güvenlik protokolüne sahiptir. Bu nedenle güvenli olmadığını düşündüğü dosyaların indirilmesinin de önüne geçer. Tehlikeli olduğundan Chrome tarafından engellendi uyarısı alındığında eğer indirilmeye çalışılan dosyanın kaynağından %100 emin olunamıyorsa, indirme işlemine devam edilmesi için güvenlik taraması devre dışı bırakılmamalıdır. Güvenlik ihlallerinin sonuçları ile karşılaşılmaması için Chrome’un indirmeleri engellemesinin bir nedeni olduğu düşünülmelidir. Chrome kısıtlamalarının aktifleştirilmesi ya da devre dışı bırakılması işlemi tarayıcı çubuğunda bulunan menü üzerinden yapılmalıdır. Kısıtlamaların tamamen değil, sadece güvenilen tek bir indirme için devre dışı bırakılması daha doğrudur.

 

Chrome Tarafından Engellendi Uyarısı Neden Alınır?

 

İndirme işlemi yapılırken tehlikeli olduğu için Chrome tarafından engellendi uyarısı alma sebepleri aşağıda verilmiştir:

  • Kötü amaçlı bir yazılım indirilmeye çalışıldığında, Chrome tarafından engellendi uyarısı alınır.
  • Aldatıcı bir yazılım indirilmeye çalışılır ise, Chrome tarafından indirme durdurulur. Bazen faydalı bir indirme görünümünde olan programlar aslında cihazda istenmeyecek değişiklikler gerçekleştirebilme potansiyelinde olabilirler. Böyle durumlarda Chrome’un engellendi uyarısının dikkate alınması gereklidir.
  • Bilinmeyen ya da tehlikeli olabilecek, yaygın olmayan bir yazılım indirmeye çalışıldığında; indirme işlemi otomatik olarak durur.
  • İndirme sırasında dosya Chrome tarafından engellendi uyarısı alındığında; bunun nedenlerinden biri de güvenli bir sayfadaki güvenli olmayan dosyanın indirilmeye çalışılmasıdır.

Chrome Tarafından Engellendi Özelliği Hangi Sorunları Çözer?

Bilgisayar veya mobil cihazlarda indirmelerin yol açabileceği problemler, indirilen dosya Chrome tarafından engellendi uyarısı görüldüğünde önlenmiş olur. İndirilmesi engellenen dosyaların indirilmeye devam edilmesi durumunda karşılaşılabilecek problemler ise aşağıdaki gibidir:

  • Chrome tarafından engellendi uyarısı verilen dosyalar eğer indirilirse cihaza virüs bulaşabilir.
  • Kullanıcılar engellenen dosyayı indirmeye çalıştıklarında, gizli verilerinin sızdırılması sorunu ile karşılaşabilirler.
  • Chrome’un engellediği bir dosya indirilmeye devam edilir ise, tarayıcının ayarlarının değiştirilmesi problemi yaşanabilir.
  • Bilgisayar ya da mobil cihazdaki ayarların haberdar olunmadan değiştirilmesi ile karşılaşılabilir.
  • Tarayıcıya istenmeyen uzantıların ya da araç çubuklarının eklenmesi sorunları meydana gelebilir.

Chrome Tarafından Engellendi Uyarısı Nasıl Kaldırılır?

İndirme işlemi Chrome tarafından engellendiğinde eğer kullanıcı indireceği dosyanın güvenli olduğuna inanıyor ya da indirme sonrasında cihazının görebileceği zararı göze alabiliyorsa, Chrome tarafından engellendi kaldırma işlemi yapabilir. Chrome’un engellediği dosyaların %100 virüslü ya da zararlı olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Dosyaların indirilmesinin engellenmesi, Chrome’un aldığı bir önlemdir. Bu yüzden Chrome tarafından engellendi çözümü aşağıdaki adımlar ile yapılmalıdır:

  • Tarayıcı araç çubuğunda bulunan Chrome menüsünün simgesine tıklanmalıdır.
  • Gösterilen menüden Ayarlar butonuna tıklanmalıdır.
  • Sayfanın en alt kısmında bulunan Gelişmiş Ayarları Göster seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Gizlilik menüsünün olduğu bölüm bulunmalıdır.
  • Kimlik avına ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korumayı etkinleştir yazısının yanındaki onay kutusunun işaretli olduğu görülür. İşaretin kaldırılması gereklidir. Sonrasında tekrar indirme işlemi başlatıldığında, Chrome tarafından indirmenin durdurulduğu görülmez.

Chrome’un İndirme İşlemlerini Engellemesi Devre Dışı Bırakılmalı Mıdır?

Chrome tarafından farkında olmadan cihaza zarar verebilecek dosyalar indirilmeye çalışıldığında otomatik olarak önlem alındığından, Google Chrome tarafından engellendi kaldırma işleminin yapılmaması gereklidir. Güvenli olmayan dosyaların indirilmesi ile cihaz zarar gördükten sonra önlem almaya çalışmaktansa, Chrome’un güvenlik taraması yapmasına izin vererek bu tarz sorunlar ile hiç karşılaşmamak daha doğrudur. Chrome tarafından engellendi uyarısı her zaman zararlı dosyaların indirilmesi esnasında çıkmaz. Ancak cihazı zararlı yazılımlara açık hale getirmek yerine sadece güvenilen dosyaların indirilmesine manuel olarak izin vermek daha doğru bir işlemdir.

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu