0
İbrahimcan Bodur
Editör
08 Kasım 2024 1009

İkametgah Değişikliği

İkametgah değişikliği bir diğer adı ile adres değişikliği yapmak zorunludur. Kişi veya kişilerin ikametgah adresi değişikliğini yapmamaları, para cezası sorumluluğunu getirmektedir. Bunun için vatandaşların yer değişikliği yaptıkları zaman, yaşadıkları yerdeki ilgili kurumlara ikametgah değişikliğini bildirmeleri gerekmektedir. Sadece başka bir şehre taşınıldığı zaman değil, aynı şehirde farklı bir adrese taşınıldığı zaman da adres değişikliği yapılması gerekmektedir. 

İkametgah değişikliği işlemleri ile ilgili detayları öğrendiniz. Sosyal medyada daha etkili bir profil yaratmak istiyorsanız eğer TikTok takipçi satın al sayfamızı şimdi ziyaret edin. Tebligat sorgulama ile ilgili bilgiler için “Tebligat Sorgulama” isimli içeriğimize göz atın.

İkametgah Nedir?

İkametgah nedir sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İkametgah kelimesi, kişinin yaşadığı veya yerleştiği yer anlamına gelmektedir. İkametgah adresi de kişinin yaşadığı konutun açık adresi olarak tanımlanabilir. Kişinin oturduğu şehirden farklı bir şehre veya aynı şehir içinde farklı bir adrese taşınması sonucu, ikametgah değişikliğini bildirmesi gerekmektedir. 

İkametgah adresi içerisinde kişinin yaşadığı bölge, şehir, ilçe, mahalle, sokak ve konut detayları gibi pek çok bilgi bulunmaktadır. Özellikle resmi işlemler için ikametgah adresinin, vatandaşlar açısından çok önemli olduğunu belirtmek gerekmektedir. 

Kişilerin bildirdikleri ikametgah bilgileri, yaşadıkları bölgenin Nüfus Müdürlüğü tarafından kayıt altında tutulmaktadır. Herhangi bir yer değişikliği sonrası kişinin bu durumu, ilgili kurumlara iletmesi ve gerekli bilgilendirmeleri yapması gerekmektedir. 

İkametgah (Adres) Değişikliği Nasıl Yapılır?

Adres veya ikametgah değişikliği yapılması için kişinin yaşadığı yerden farklı yere veya şehre taşınması durumu gerçekleşmelidir. Herkesin yaşadığı yerdeki Nüfus Müdürlüğünde, bildirmiş olduğu ikamet adresi kayıtlıdır. Ancak taşınma durumunda yapacağınız bilgilendirmeler ile bu kayıtlarda da gerekli değişiklikler yapılmaktadır. 

İkametgah değişikliği, resmi bir işlemdir. Bunun için gerekli bilgilendirmeleri yapmayan veya değişiklikleri bildirmeyen kişilere para cezası uygulanmaktadır. Adres değişikliği, iki farklı yöntem ile yapılabilmektedir. İkametgah değişikliği için ilk olarak tercih edilen yöntem, kişinin yaşadığı yerdeki Nüfus Müdürlüğüne başvurmasıdır. 

Yaşadığınız yerdeki Nüfus Müdürlüğüne giderek, gerekli evraklar ile kısa sürede ikametgah değişikliğini yapabilirsiniz. İkametgah değişikliği için kimlik, fatura ve kira kontratı gibi belgeler ile Nüfus Müdürlüğüne gitmeniz yeterli olacaktır. İkametgah değişikliği için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem de e-devlet sistemidir. E-devlet sistemine bilgileriniz ile giriş yaparak, daha hızlı bir şekilde adres değişikliği yapabilirsiniz. 

E-Devlet Üzerinden İkametgah (Adres) Değişikliği Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapmak, çok kolaydır. Hem hızlı hem de pratik bir yöntem olarak e-devlet sistemine girebilir ve adres değişikliği işlemlerinizi hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Nüfus müdürlüğüne giderek sıra beklemek istemiyorsanız, e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. 

E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapmak için bazı şartlara dikkat etmeniz gerekmektedir. E-devlet sisteminden adres değişikliği yapmak için ilk şart, kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Ayrıca kişinin 18 yaşından büyük olması şartı da bulunmaktadır. Herhangi bir velayet altında olmamak ve reşit olmak gibi diğer şartların taşınması durumunda, e-devlet üzerinden adres değişikliğini yapabilirsiniz. 

Sistem üzerinden adres değişikliği yaparken, taşınma tarihi ile işlem tarihi arasında sürenin 20 günü geçmemesi gerekmektedir. Ancak 20 günlük süreyi geçmiş iseniz; e-devlet üzerinden adres değişikliği yapamazsınız. Bunun için Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca adres değişikliğinde, 20 günü geçen bildirimlerde para cezası uygulanmaktadır. 

E-devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • E-devlet sistemine, kimlik bilginiz ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. 
  • Platforma giriş yaptıktan sonra, arama kısmına “Adres Değişikliği” yazarak, sorgulatın.
  • Adres değişikliği ekranının açılmasını bekleyin. Ardından karşınıza çıkan formu, eksiksiz ve doğru olacak şekilde doldurun.
  • Tarih seçimini de 20 günü aşmayacak şekilde seçtikten sonra, “Devam Et” butonu ile sonraki adıma geçiş yapabilirsiniz.
  • Ev içerisinde yaşayan diğer aile bireylerini de mutlaka form içerisine dahil etmelisiniz. Sadece kendiniz için adres değişikliği yapmak istiyorsanız, adres bildirim türünü buna uygun şekilde seçerek sonraki adıma geçmelisiniz.
  • Sırası ile adımları tamamladıktan sonra, “Başvuru Tamamla” seçeneğine tıklayarak, adres değişikliği işlemini başarılı bir şekilde sonlandırabilirsiniz. 

İkametgah (Adres) Değişikliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Adres değişikliğini Nüfus müdürlüğü üzerinden almak istiyorsanız, bazı belgeleri bulundurmanız gerekmektedir. İnternet üzerinden yani e-devlet sisteminden ikametgah değişikliği yaparken de istenilen belgelerdeki bilgilere ihtiyacınız olabilir. Nüfus müdürlüğü üzerinden ikametgah değişikliği yapmadan önce, randevu almanız gerekmektedir. Adres değişikliği için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kimlik
  • Fatura
  • Kira kontratı

Yukarıdaki belgeler olmadan adres değişikliği yapılmamaktadır. Gerekli belgeleri Nüfus Müdürlüğüne teslim ederek, randevunuzu oluşturabilirsiniz. İkametgah değişikliği işlemlerini internet üzerinden de e-devlet sistemine girerek, kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

Kendi Çocuğunuz İçin İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

Eğer çocuğunuz için ikametgah değişikliği yapmak istiyorsanız yine e-devlet üzerinden başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Dilerseniz Nüfus Müdürlüğüne giderek de yine kendi çocuğunuz için adres değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. E-devlet üzerinden çocuğunuz için ikametgah değişikliği yapmak için sisteme giriş yapmalısınız. 

“Adres değişikliği bildirimi” paneline erişerek, ilgili formu doldurmalısınız. Form üzerinden “Birlikte oturmak için /muvafakalı” seçeneğini tercih etmeniz gerekmektedir. Mobil imza veya SMS doğrulama yöntemleri ile ilerleyerek, çocuğunuz için ikametgah değişikliği işlemini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

İkametgah Değişikliği İçin Randevu Nasıl Alınır?

İkametgah değişikliği yapmak için randevu alarak, işlemlerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. İkametgah değişikliğini Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile yapmak isteyenlerin randevu alması gerekmektedir. 

Nüfus Müdürlüğünden randevu almak için gitmenize gerek yoktur. Alo 199 çağrı merkezi numarasını arayarak da randevunuzu hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Dilerseniz randevu.nvi.gov.tr web adresini da kullanarak, randevu talebinizi oluşturabilirsiniz. 

Randevu oluşturmaya giderken, belgelerinizi eksiksiz bir şekilde yanınıza götürmeniz gerekmektedir. İkametgah değişikliği yaparken belgelerin eksik olmasından dolayı süreç uzayabilmektedir. 

Kimler İkametgah Değişikliği Yapabilir?

İkametgah değişikliği yapmak için kişinin bizzat kendisinin başvuru yapması gerekmektedir. Tek başına yaşayan kişiler dışında, bir aile içinde yaşayanlar için de aynı kural geçerlidir. Ailenin yetişin olan bireylerinden birinin, ikametgah değişikliği için başvuruda bulunması yeterli olacaktır. 

Aile içindeki çocukların adres değişikliği için ise; çocukların velisinin, vasisinin başvuruda bulunması uygun görülmektedir. Eğer ikametgah adresi olarak belirtilecek adreste herhangi bir kimse yaşamıyor ise; kişilerden birinin bildirimde bulunması yeterli olacaktır. Ancak söz konusu olan adreste birileri yaşıyor ise; adres değişikliği yapacak kişi ile evde yaşayan kişinin beraber başvuruda bulunması gerekmektedir.

İkametgah Değişikliği İle İlgili Önemli Bilgiler

İkametgah değişikliği yapmak isteyen kişilerin, belirli prosedüre uyması gerekmektedir. Yasal olarak bir zorunluluk olarak bilinen adres değişikliğinde süre çok önemlidir. İkametgah değişikliği ile ilgili önemli bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • İkametgah değişikliği sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için değil, yabancı uyruklu kişiler için de geçerli olan bir durumdur. Yabancı uyruklu kişilerin adres değişikliği veya ikametgah bildirimi yapabilmesi için onlara uygun olan prosedürleri takip etmeleri gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişiler de e-devlet üzerinden ikametgah değişikliği işlemlerini tamamlayabilmektedir. Ancak yabancı uyruklu kişilerin e-devlet üzerinden ikametgah değişikliği yapabilmeleri için sisteme giriş şifresine sahip olması gerekmektedir.
  • İkametgah değişikliği için randevu alınması şartı bulunmaktadır. Randevu almak için farklı iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Çağrı merkezi, web sitesi veya direkt olarak Nüfus Müdürlüklerine gidebilir ve randevu tarihinizi öğrenebilirsiniz.
  • Adres değişikliği için belgelerin eksiksiz olması şartı aranmaktadır. Kimlik belgesi, elektrik, doğalgaz veya su faturası ve kira kontratı gibi belgelerin mutlaka yanınızda bulunması gerekmektedir.
  • Depremzede ikametgah değişikliği için uygulanacak adımlar farklıdır. Acil durum değişikliği olarak kabul edilmektedir. Depremzede vatandaşlar da ikametgah değişikliğini, e-devlet üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde tamamlayabilmektedir.
  • Geriye dönük ikametgah değişikliği, taşınma ve başvuru tarihinin arasındaki sürenin uzun olması durumunda yapılmaktadır. Bu durumda sizden istenen diğer belgeleri de eksiksiz bir şekilde Nüfus Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.

İkametgah Adresi Nasıl Alınır?

İkametgah adresi almak için resmi olarak randevu talebinde bulunmanız yeterli olacaktır. İkametgah adresi almak için Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. E-devlet sistemine kayıtlı iseniz, şifre ve kimlik bilgileriniz ile de adres değişikliği işlemlerini tamamlayabilirsiniz. 

İkametgah değişikliği için sizden istenen belgelerin doğru ve eksiksiz şekilde sunulmasına dikkat edilmektedir. İkametgah değişikliği için istenecek belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer taşınmadan kaynaklı olarak adres değişikliği yapmak istiyorsanız, kira kontratı veya tapu gibi belgeleri götürmeniz gerekmektedir. Kiracı iseniz kira kontratını, mülk sahibi iseniz evin tapusunu götürebilirsiniz.
  • Yeni adrese taşınmanızın ardından doğalgaz, su ve elektrik aboneliklerini üzerinize almanız gerekmektedir. İkametgah değişikliği yaparken su, doğalgaz ve elektrik faturasından birini götürmeniz istenecektir. Adres değişikliği sırasında faturalar, kesinlikle kullanılacak belgeler arasında yer almaktadır.
  • Vergi mükellefi olarak adres değişikliği yapmak istiyorsanız, vergi dairesine giderek ikametgah belgesini almanız gerekmektedir.
  • T.C. kimliğiniz de yine ikametgah değişikliği sırasında mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken belgeler arasında yer almaktadır.

Yukarıda sıraladığımız belgeler dışında, farklı belgeler de talep edilebilmektedir. Belgelerinizin eksiksiz ve doğru olması, sürecin daha hızlı ilerlemesi adına çok önemlidir. İkametgah değişikliği yaparken, adres gibi bilgilerinizi mutlaka kontrol etmelisiniz. 

Yerleşim Yeri ve İkametgah Aynı mı?

İkametgah adresi, kişinin yaşadığı yerin açık adresini göstermektedir. Yerleşim yeri ise; kişinin sürekli olarak kalmak için oturduğu veya yaşadığı yer olarak açıklanabilir. Bir kişinin birden fazla yerleşim yeri bulunmamaktadır. Ancak bu durum sadece şahıslar için geçerli olan kurallardan biridir. 

Ticari kuruluşlar veya işletmelerin, birden fazla yerleşim yeri olabilir. Kişinin oturduğu yer ile yerleşim yeri birbirinden farklıdır. Kişinin yerleşim yeri olarak gösterdiği yer, hukuki açıdan oturduğu yer olarak bilinmektedir. Oturulan yer yani ikametgah adresi ise; kişinin fiilen yaşadığı, oturduğu yer olarak açıklanabilir. 

İkametgah Neden Alınır?

İkametgah almak, vatandaşlar için zorunlu olan durumlardan biridir. Ayrıca kişilerin yer değişikliği yapmaları sonrasında, ikametgah adreslerinin değişikliğini resmi kuruma bildirmesi de zorunlu olarak tutulmaktadır. 

Kişinin ikametgah alması, pek çok haktan daha kolay ve hızlı bir şekilde yararlanabilmesi açısından önem taşımaktadır. Oy vermek, aile hekiminden yararlanmak ya da devlet okulu gibi çeşitli haklardan faydalanmak için ikametgah adresi gerekmektedir. 

Kira Kontratı Olmadan İkametgah Alınır mı?

İkametgah değişikliği için Nüfus Müdürlüğüne gidecek olanlar, istenen bazı belgeleri yanında bulundurmalıdır. Nüfus Müdürlüklerinden yapılacak adres değişikliği için fatura, kimlik ve kira kontratı kesinlikle istenen belgelerdendir. 

Kira kontratı olmadan ikametgah değişikliği işlemi yapılmamaktadır. Eğer aile evi için ikametgah değişikliği yapmak istiyorsanız, aile bireylerinden birisi ve yine kira kontratı ile adres değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. 

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu