BES İptali
Bireysel Emeklilik Sistemi, küçük küçük yatırımlar ile birikim yapmanızı sağlayacak bir sistemdir. Bireysel emeklilik sistemi için dilediğiniz şirket ile anlaşabilirsiniz. Her şirketin, bu sistem için sunmuş olduğu ayrıcalıklar farklılık göstermektedir. İleriye yönelik olarak yapacağınız birikimler sayesinde daha fazla kar elde edebilirsiniz.
Ek gelir için de bireysel emeklilik sistemini değerlendirebilirsiniz. İleride daha rahat bir emeklilik dönemi geçirmek için, size uygun teklifleri sunan bireysel emeklilik sistemi şirketleri ile görüşebilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemini dilediğiniz zaman iptal edebilme şansınız bulunmaktadır.
BES iptali yapmak için anlaşmış olduğunuz şirketin, kendi iptal sürecine uymanız gerekmektedir. BES iptali nedir ve nasıl yapılır sorularını tüm detayları ile birlikte ele alalım
Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, bütçenizden aylık olarak, belirlediğiniz belirli bir miktar para ile oluşturulan birikim sistemidir. Bireysel emeklilik sistemi, istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bir birikim hesabı olarak da tanımlanabilir. İlerleyen dönemlerde, yapmış olduğunuz bu birikimi kullanabilirsiniz.
Çalışma hayatınız boyunca daha istikrarlı bir şekilde birikim yapmanızı sağlayacaktır. Bireysel emeklilik sistemi, çeşitli şirket ve banka kurumlarının sunmuş olduğu bir hizmettir. Bu sistem sayesinde, ikinci emeklilik hakkı da kazanabilirsiniz. Emekli olduğunuz zaman, yapmış olduğunuz birikimi aylık olarak kullanabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi şirketleri, her bütçeye ve ihtiyaca uygun olacak şekilde çeşitli avantajlı teklifleri sunmaktadır. Sizler de şartları size uygun olan, dilediğiniz bireysel emeklilik sistemi şirketi ile görüşebilir ve birikim yapmaya hemen başlayabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?
BES yani bireysel emeklilik sistemi, geleceğiniz için kullanabileceğiniz bir yatırım sistemidir. Emeklilik döneminizi, daha rahat ve güvence altında geçirmek için bireysel emeklilik sisteminin sunmuş olduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz. BES iptali yaptırmadan önce, sistemin ne gibi ayrıcalıklar sunduğunu birlikte inceleyelim. BES ne işe yarar ve sunmuş olduğu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bireysel emeklilik sistemi ile birlikte her ay, düzenli ve otomatik olarak belirli miktar para çekilmektedir. Bu para, sizin belirlediğiniz miktara göre değişkenlik gösterir. Hesabınızdan otomatik olarak para çekildiği için daha istikrarlı bir şekilde para biriktirebilirsiniz.
- Maaşınızdan çekilecek olan tutarın üzerine, devlet katkı payı da ilave edilmektedir. Daha fazla kazanç elde ederek, emeklilik döneminizde daha rahat edebilirsiniz. Belirlediğiniz tutarın üzerine, %25 oranında devlet katkı payı ilave edilmektedir.
- BES hesabınızda yer alan tutar, bir yatırımdır. Bunun için paranızı dilediğiniz şekilde değerlendirebilme ayrıcalığına da sahip olabilirsiniz.
- Bireysel emeklilik sistemi hizmeti sunan şirketlerin sözleşmeleri farklılık göstermektedir. Ancak anlaşmalı olduğunuz şirketin sözleşmesi üzerinde de dilediğiniz gibi değişiklikler yapabilirsiniz.
- Bireysel emeklilik sistemi içerisinde, her ihtiyaca ve tutara uygun sözleşmeler bulunmaktadır. Dilediğiniz gibi yatırım yapabilme avantajı sunar.
- BES iptali yapabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi sözleşmesini dilediğiniz zaman durdurabilir veya iptal edebilirsiniz. Ekonomik durumunuza veya döneminize göre sözleşmenizi istediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz.
BES İptali Nasıl Olur?
BES iptali yapmak için öncelikli olarak, sözleşmenizin bulunduğu şirket veya banka ile görüşme yapmanız gerekmektedir. Sigorta şirketi veya banka ile iletişime geçtikten sonra, hemen BES iptali talebi oluşturabilirsiniz. Oluşturacağınız iptal talebinin ardından, kurum sizinle tekrar iletişime geçecek ve iptal işlemini bu şekilde tamamlayacaksınız.
BES iptali için farklı iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. İnternet sitesi, çağrı merkezi, faks veya e-mail üzerinden iletişime geçerek, bireysel emeklilik sistemi iptal başvurusunda bulunabilirsiniz. BES iptali için form doldurarak, kuruma iletmeniz gerekmektedir.
BES iptal formu içerisinde yer alan ve sizden istenen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde yer alması gerekmektedir. İlettiğiniz form incelemeye alındıktan sonra, BES iptal işlemi de kısa süre içinde tamamlanmış olacaktır. BES iptal sonrasında hak ettiğiniz tutar, formda belirttiğiniz banka hesabınıza eksiksiz ve toplu bir şekilde yatırılacaktır.
Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır ve hangi kanallar üzerinden iletişime geçilebileceği merak edilmektedir. BES iptali için başta SMS olmak üzere, çağrı merkezi üzerinden de talebinizi kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Her banka veya sigorta şirketinin BES iptali için kuralları farklıdır. Bunun için sözleşmenizin bulunduğu kurum ile iletişime geçtikten sonra, iptal başvurusunu yapmanız gerektiğini ayrıca belirtmek isteriz.
Bazı şirketler sadece SMS aracılığı ile iptal başvurusunu kabul ederken, bazılarının ise; e-mail veya çağrı merkezi üzerinden talepleri kabul ettiği bilinmektedir. BES iptali için SMS kanalının olup olmadığını, bağlı olduğunuz kurumu arayarak, kolaylıkla öğrenebilirsiniz. BES iptali telefon numarası aracılığı ile de hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Kurumun çağrı merkezi numarası üzerinden ilgili kişiler ile görüşerek, BES iptali talebi oluşturabilirsiniz.
ING Bank BES İptali
ING Bank BES iptali yapmak için bankanın çağrı merkezi numarasını kullanabilirsiniz. BES iptal için 444 1 666 numaralı çağrı merkezini arayarak, iptal talebinizi oluşturabilirsiniz.
Yine 0850 222 97 00 çağrı merkezi numarasını da arayarak, ING Bank BES iptal için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. ING Bank mobil uygulama sistemi üzerinde de BES iptali için ön başvuru yapabilmeniz mümkündür.
Ziraat Bankası BES İptali
Ziraat Bankası BES iptal başvuru için bankanın çağrı merkezi numarasını arayabilirsiniz. İletişim numarası olan 0850 202 20 20 numarasını aradıktan sonra, müşteri temsilcisine BES iptali yapmak istediğinizi iletebilirsiniz. Hem internet şubesi, hem de direkt banka şubeleri aracılığı ile de BES iptali başvurusunda bulunabilirsiniz.
Akbank Avivasa BES İptali
Akbank BES iptali yapmak için 0216 444 11 11 iletişim numarası üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Akbank şubelerine gidebilir veya internet sistemi üzerinden de iptal talebinizi bankaya iletebilirsiniz. BES iptal formunu doldurtan sonra, direkt olarak şubeye iletebilir ve sürecin daha hızlı tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Yapı Kredi Bankası BES İptali
Yapı Kredi Bankası BES iptali yapmak için banka şubesi, internet sitesi, çağrı merkezi gibi farklı iletişim kanallarını kullanabilirsiniz. Yapı Kredi Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi Müşteri Hizmetleri numarasını da arayarak, iptal talebinizi iletebilirsiniz. 0850 220 0 444 numarası ile direkt olarak emeklilik müşteri hizmetlerine bağlanabilirsiniz.
Garanti Bankası BES İptali
Garanti Bankası BES iptali için internet sitesi, mobil bankacılık veya çağrı merkezini kullanabilirsiniz. 444 0 336 iletişim numarasını arayarak, BES iptali başvurunuzu iletebilirsiniz. Garanti Bankası cep şubesine girerek, BES ayrılma adımlarını izleyebilirsiniz. Oluşturacağınız online talep sonrasında müşteri hizmetleri sizlerle iletişime geçecektir.
Denizbank BES İptali
Denizbank çağrı merkezi numarasını arayarak, BES iptali için başvurunuzu oluşturabilirsiniz. 0850 222 0 800 çağrı merkezi numarasını arayarak, bireysel emeklilik iptali sürecini başlayabilirsiniz. İsterseniz Denizbank şubelerine giderek de başvurunuzu birebir yapabilirsiniz. Şubeye giderek, BES iptal formunu doldurmanız yeterli olacaktır.
Halkbank BES İptali
Halkbank BES iptali yapmak için bankanın resmi internet sitesini kullanabilirsiniz. 0850 800 44 00 veya 0850 800 44 01 çağrı merkezi numaralarını da arayarak, Halkbank bireysel emeklilik iptali için talebinizi oluşturabilirsiniz.
Vakıfbank BES İptali
Vakıfbank bireysel emeklilik iptali için 0850 222 0 400 çağrı merkezi numarasını arayabilirsiniz. Vakıfbank BES SMS iptali yöntemini de kullanabilirsiniz. Bunun için, “VEML” boşluk, “TC kimlik numarası” boşluk, “CAYMA” boşluk, “gün/ay/yıl” olacak şekilde doğum tarihini yazmalısınız. Ardından 4933’e kısa mesaj göndererek, BES iptali için başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
BES Cayma Bedeli Nedir?
BES iptali ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de cayma bedelidir. İptali yaptıktan sonra, hesabınızda biriken miktarın belirli bir kısmı cayma bedeli olarak kesilmektedir. İptal işleminden sonra ne kadarlık bir tutarın cayma bedeli olarak kesileceği, imzalamış olduğunuz sözleşmede açık bir şekilde belirtilmektedir.
Bireysel emeklilik sistemi iptal talebi sonrası cayma bedeli ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, bağlı olduğunuz kurum ile iletişime geçebilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi cayma bedeli kesilmesi için belirlenen süreler de yine her kurumda farklılık gösterir. Bazı kurumlar, bir yıl sonrasındaki iptallerde cayma bedeli alırken, bazı kurumların birkaç ay sonraki iptal taleplerinde kesinti yaptıkları bilinmektedir.
BES cayma bedeli genellikle devlet katkı payı üzerinden yapılmaktadır. BES devlet katkı payı %25 olduğu için, cayma bedeli de bu oranlarda olabilir. BES devlet payı, yıllara göre farklı şekilde hesaplanabilir. Devlet tarafından verilen BES katkı payı hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır:
- BES sözleşmesini 3 yıl içerisinde iptal ettiğinizde, devlet katkı payı ödemesi verilmemektedir.
- Sözleşme süresi 3 ile 6 yıl olanlar için iptal sonrası, devlet katkı payı ödemeleri %15 oranında olmaktadır.
- 6 ile 10 yıl arası sözleşmesi olanlar için devlet katkı payı ödemesi %35 oranındadır.
- 10 yıllık BES sözleşmesi iptalinde devlet katkı payı ödemesi %60’tır.
- Kişinin BES sözleşmesi 10 yılı doldurmuş ve kişi 56 yaşını sigortalı olarak tamamlamış ise; devlet katkı payının tamamı ödenmektedir.
BES İptal Edilirse Ne Olur?
BES iptal edildiğinde, birikim yaptığınız tutar hesabınıza aktarılır. Ancak bu tutarda, sözleşme sürenize göre kesintiler uygulanabilir. BES iptali kesinti oranları, sözleşmede kaldığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir. Ancak 10 yılı dolmadan sözleşmeden çıktığınızda, daha fazla kesinti ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
BES sözleşmenizi birkaç ay sonra da iptal edebilirsiniz. BES kesinti oranları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, bağlı olduğunuz sigorta şirketi veya banka ile iletişime geçebilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi iptali işlemleri ile ilgili detayları öğrendiniz. Sosyal medyada daha etkili bir profil yaratmak istiyorsanız eğer Instagram beğeni satın al sayfamızı şimdi ziyaret edin.
BES İptali İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
BES iptali ve süreci ile ilgili en çok merak edilen soruları sizler için yanıtladık.
BES İptal Edilip Tekrar Açılır mı?
BES iptali yaptıktan sonra dilerseniz aynı kurum üzerinden, yeni bir sözleşme ile hesap açtırabilirsiniz. İsterseniz farklı bir kurum aracılığı ile de yeni bir bireysel emeklilik sistemine katılabilirsiniz.
BES Kesintisini Nereden Görebilirim?
BES iptali sonrası kesinti ile ilgili detaylara, e-devlet üzerinden erişebilirsiniz. Sisteme giriş yaparak, “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” araması yapabilirsiniz.
İşten Çıkınca BES Devam Eder mi?
İşten çıktıktan sonra kuruma bildirim yapılmaktadır. Çalıştığınız güne karşılık gelen ücretin %3’lük kısmı sözleşmenize aktarılmaktadır.
İptal Edilen BES Parası Nereye Yatar?
BES iptalinde bulunduğunuzda ve onayladığında, biriken tutar bildirdiğiniz hesap numarasına aktarılmaktadır. BES iptali sonrası ödemeler, en geç 20 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır.
BES Kendiliğinden İptal Edilir mi?
BES iptali otomatik olarak gerçekleşmez. Yani sizin talebiniz ve onayınız olmadığı sürece BES hesabınız aktif olarak kalacaktır. BES iptali için sizin iptal işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
E-Devlet Üzerinden BES Nasıl İptal Edilir?
BES iptali e-devlet üzerinden yapabileceğiniz bir işlem değildir. Sadece bireysel emeklilik sistemi sözleşmenizin olduğu, sigorta şirketi veya banka üzerinden iptal işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
BES İptal Ettikten Sonra Para Ne Zaman Yatar?
BES iptal talebi ve onayından sonra, para yatma için süreç başlar. Her kuruma göre farklılık göstermekle birlikte, en geç 20 iş günü içerisinde ödemeniz hesabınıza aktarılacaktır.