IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurt dışından Türkiye’ye getirilmiş olan akıllı cihazların kayıt altına alındıktan sonra kullanılabilme zorunluluğu bulunmaktadır. BTK tarafından alınacak olan kayıt için IMEI numarasına ihtiyaç vardır. Akıllı telefonların Türkiye’de çalışabilmesi ve kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması zorunludur.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kaydı Ücreti
IMEI kaydı işlemi, yurtdışından alınan cep telefonlarının ülkemizde sorunsuz ve aktif olarak çalışabilmesi için gerekli olan kayıttır. Her cep telefonunun bir IMEI numarası vardır. Herkesin kimlik numarası gibi her telefona özel olan bu numaralar sadece rakamlardan olur.
IMEI kaydının yapılabilmesi için herhangi bir marka veya model şartı aranmamaktadır. Her model ve marka cep telefonun Türkiye’de kullanılmaya devam edebilmesi için IMEI kaydı yapılmalıdır. 15 haneli IMEI numarası ile yapılan kayıt sonrası, cihaz sorunsuz bir şekilde kullanılmaya başlanır.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Artış Oranı
IMEI kaydı yıllık olarak artış göstermektedir. Ancak bu artışın ve her yıl belirlenecek olan IMEI kayıt ücretinin, yıllık enflasyon oranlarına göre hesaplandığını belirtmek gerekmektedir.
2024 yılı IMEI kayıt harcı ücreti, 31,692 TL olarak bilinmektedir. 2024 yılının IMEI harcı ücreti ile 2023 yılı karşılaştırıldığında, %58 oranında bir artış olduğu görülmektedir.
2023 yılı içerisinde tüketicilere sunulan IMEI kayıt ücreti, 20 bin TL civarındaydı. Her yıl enflasyon oranlarına göre IMEI kayıt ücretinde, belirli oranda artış yapılmaktadır. Yurt dışından daha ucuz fiyata getirilen telefonların kullanılabilmesi için bu kayıt ücretinin yatırılması ve IMEI kaydının yapılması gerekmektedir.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
IMEI yurt dışı telefon kaydı yapılması, telefonu kullanabilmeniz için gerekli olan işlemlerden biridir Türkiye’de IMEI kaydı yaptırmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kayıt yaptıracağınız telefonun IMEI numarasını öğrenin. Sıfır cihazların faturasında telefonların IMEI numarası yazar. Sıfır cihazlarda kutu içerisinde de IMEI numarası yazabilir. Eğer yurt dışından ikinci el bir telefon getirmiş iseniz; IMEI numarasını öğrenmek için “*#06#” kodunu kullanabilirsiniz.
- Kayıt yaptıracağınız dönem için belirlenmiş olan IMEI harcını yatırın.
- E-devlet platformuna bilgilerinizi kullanarak giriş yapın.
- “IMEI Kaydet” menüsüne gelin. Karşınıza gelecek olan formu, eksiksiz bir şekilde doldurun.
- Kayıt işleminizi onaylayın. Size verilecek olan başvuru takip numarası üzerinden, IMEI kaydını kontrol edebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları izleyerek, IMEI kaydını başarılı bir şekilde yapabilirsiniz. IMEI kaydı, her model ve marka cep telefonu için gereklidir. Bunun için yurt dışından getirdiğiniz cihazın markası ne olursa olsun, mutlaka e-devlet üzerinden IMEI kaydını oluşturmalı ve tamamlamalısınız.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Nereye Ödenir?
Yurt dışından aldığınız telefonunu Türkiye sınırları içerisinde kullanabilmek için IMEI kaydını yaptırmanız ve başvurunuzun tamamlanması gerekmektedir. IMEI kaydını yaptırmak için öncelikli olarak, telefonunuz için ödemeniz gereken kayıt ücretini yatırmanız gerekir.
IMEI kayıt ücretini ödemek için bankaları kullanabilirsiniz. IMEI kaydı için harç ücretini yatırabileceğiniz İş Bankası gibi çeşitli bankaları kullanarak, ödemenizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Aldığınız dekont ve makbuz ile IMEI kaydınızı tamamlayabilirsiniz.
IMEI Yurt Dışı Telefon Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?
IMEI telefon kaydı yapılmazsa ne olur sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Eğer IMEI kaydını yaptırmazsanız, yurt dışından getirmiş veya getirtmiş olduğunuz telefonu ülkemizde kullanamazsınız. Ancak Türkiye’ye tatile gelen kısa süreli ziyaretçiler için IMEI kaydının yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ülkemizde yurt dışından gelen telefonlar, 120 güne kadar sorunsuz ve aktif bir şekilde çalışabilmektedir. Ancak getirmiş olduğunuz telefonu sürekli olarak Türkiye’de kullanacaksanız kesinlikle IMEI kaydını yaptırmalısınız.
Telefonunuz için IMEI kaydı yaptırmazsanız, cihazınız mesajlara ve aramalara tamamen katılacaktır. Ayrıca ilerleyen sürede şebeke üzerinden kullanacağınız internet kullanımına da kısıtlama getirilmektedir.
IMEI kaydı yapılmayan telefonlar, Türkiye’de belirlenen kullanım süresi sonunda, tamamen engellenmekte ve kapatılmaktadır. Dilediğiniz kadar hat değişimi yapsanız bile cihazı kullanamazsınız. Tüm operatörlere kapatıldığı için kısa mesaj alımı ve gönderimi, gelen ve giden aramalar ve internet kullanımı gibi tüm özellikler kapatılmaktadır.
Yurt Dışı Telefon Kaydı Olmazsa Telefon Ne Kadar Süre Kullanılır?
Akıllı cep telefonu ve tablet gibi cihazların Türkiye’de aktif bir şekilde kullanılabilmesi için IMEI harcı yatırılmalı ve kayıt işlemleri tamamlanmalıdır. Operatörlerin vermiş olduğu hatların sorunsuz bir şekilde çalışması için cihaz kaydının yapılmış olması gerekmektedir.
Yurt dışından Türkiye’ye gelen cihazların IMEI kaydı yapılmadan kullanılabilmesi için belirlenen süre 120 gündür. Ancak bu süreyi 240 güne kadar uzatabilirsiniz. Çift hatlı cihazlarda sürenin uzatılması mümkündür. Ancak Türkiye’ye giriş yapılmasından itibaren 120 günlük sürenin başladığını da ayrıca belirtmek isteriz.
IMEI kaydı tek seferlik yapılacak olan bir işlemdir. Bu kaydı her yıl yeniletmek zorunda değilsiniz. IMEI kayıt ücretini tek seferlik olmak üzere ödeyecek ve telefonunuzu dilediğiniz süre boyunca aktif olarak kullanabileceksiniz. IMEI kaydı ile ilgili sorun yaşamamak ve cihazın kapanması için 120 günlük sürenin dolmamış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Telefon IMEI Kodu Nerede Yazar?
IMEI kaydını yaptırmak için kullanmanız gereken IMEI numarası, tüm akıllı telefon için özel olarak belirlenir. IMEI kodu olarak da bilinen bu numaralar, telefonu aldığınızda sizlere verilir. IMEI numarası genellikle yeni alınan sıfır cihazların faturasında yer almaktadır.
Faturada yer almayan IMEI numarası için cihazın kutusuna da bakabilirsiniz. Eğer hem kutuda hem de faturada IMEI numarasını bulamıyor iseniz; IMEI bulma kodunu kullanabilirsiniz. Fatura üzerinde cihaz numarasının bulunmadığı durumlarda, “*#06#” kodu IMEI numarası bulmak yöntemini kullanabilirsiniz.
Yurt dışından getirmiş olduğunuz cihaz İOS işlemciye sahip ise; iCloud üzerinden de cihazın IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Akıllı cihazların hemen pek çoğunda, IMEI numarası cihazın ayarlar kısmında da açıkça yazmaktadır.
IMEI Kaydı Kaç TL 2024?
IMEI kayıt ücreti 2024 yılı için ödemeniz gereken tutar; 31 bin 692 TL’dir. IMEI kayıt ücreti yıllık enflasyon oranlarına göre her sene güncellenmekte ve artmaktadır. 2025 yılı itibari ile IMEI kaydı için ödemeniz gereken ücret, artış gösterecektir.
IMEI kayıt ücretinin artmasına neden olan etkenler, enflasyon oranları ve yeniden değerleme oranıdır. 2025 yılında ise; IMEI kayıt ücretinin bir önceki yıla kıyasla %45 oranında artacağı yönünde tahminler bulunmaktadır.
Yurt Dışı Cihaz 3 Yıl Sonra Ne Olur?
Yurt dışından getirdiğiniz akıllı telefon veya telefonları pasaportunuza kayıt ettirerek kullanmanız gerekmektedir. Tek bir pasaport için tek bir cihaz getirme şartı bulunmaktadır. Aynı pasaport üzerinden, yeni bir cep telefonu getirmek için en az 3 yıl beklemeniz gerekmektedir. 3 yıllık sürenin ardından, pasaportunuza yeni bir cep telefonunu işletebilirsiniz.
E-Devlet IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar?
IMEI kayıt ücreti için e-devlet sistemine giriş yaparak, başvuru oluşturmak için form doldurmanız gerekmektedir. IMEI kayıt ücreti dışında kayıt talebi oluştururken herhangi bir ek ücret istenmemektedir. Yani e-devlet üzerinden kayıt işlemi yaparken, herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Sadece o yıl için belirlenmiş olan IMEI kayıt ücretini, ilgili banka kuruluşlarına ödemeniz yeterli olmaktadır.
IMEI Kaydı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
IMEI kaydı ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için yanıtlamak isteriz.
Yurt Dışından Getirdiğim Cihaz İçin Ne Kadar Sürede IMEI Kaydı Yaptırmalıyım?
Yurt dışından getirmiş olduğunuz cep telefonu ve cihazlar için Türkiye’de IMEI kaydı yaptırmak zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kayıt işlemini, ülkeye giriş tarihinizden itibaren başlayacak olan 120 günlük süre içerisinde tamamlamanız gerekmektedir. 120 günlük süre bitiminde yapılan IMEI kayıt başvuruları kabul edilmemektedir.
IMEI Kaydı Nedir? IMEI Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?
IMEI kaydı BTK tarafından yapılmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Yurt dışı cihazlarının, Türkiye’de kullanılabilmesi için yapılması zorunlu olan kayıt işlemine, IMEI kaydı denir.
Gerekli harç ödemesini yaptıktan sonra, e-devlet üzerinden IMEI kaydını oluşturabilirsiniz. 2007 yılında ve sonrasındaki yıllarda, posta aracılığı ile gönderilen cihazlar için IMEI kaydı yapılmamaktadır.
Cihaz Ayarlarını Nasıl Alabilirim / Yapılandırabilirim?
IMEI kaydı yapılmayan cihazlarda internet kullanımı için kullandığınız operatörün ayarlarını düzenlemeniz gerekmektedir. Kullanıma izin verilmeyen akıllı telefonlarda, internetin kullanılabilmesi için manuel olarak ayarların yapılması gerekmektedir.
Aynı Yıl İçinde Birden Fazla Cihaz İçin IMEI Kayıt İşlemi Yaptırabilir miyim?
Aynı yıl içerisinde birden fazla akıllı telefon için IMEI kaydı yapılması mümkün değildir. Sadece tek bir telefon için kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Yurt Dışından Getirdiğim Cihazın IMEI Kaydını Nasıl Yapabilirim?
Yurt dışında getirdiğiniz akıllı telefon için IMEI kaydı yaptırmak istiyorsanız, 120 günlük süre içerisinde işleminizi tamamlamalısınız. Harç ücretini yatırdıktan sonra, e-devlet sistemine giriş yaparak, başvuru talebinde bulunabilirsiniz.
Cihazın IMEI numarası ile diğer bilgileri eksiksiz olarak bildirerek, IMEI kaydı için başvurunuzu kolaylıkla yapabilirsiniz. Kayıt başvurusu talebinden önce, IMEI harç ücretinin ödenmesi gerekmektedir.
Cihazımın IMEI Numarasını Bilmiyorum. Nasıl Öğrenebilirim?
Cihazın IMEI numarasını bilmiyorsanız, “*#06#” kodunu kullanarak, numarayı kolaylıkla örenebilirsiniz. Cihazın ayarlar bölümüne giriş yaparak da cep telefonun IMEI numarasına cihazdan ulaşabilirsiniz. Sıfır cihazın kutusu üzerinden veya faturasından da IMEI numarasını öğrenebilirsiniz.
IMEI kaydıyla uğraşmak yerine “Türkiye'de Üretilen Telefonlar” içeriğimizi okuyarak buradaki telefonlardan bir tanesini satın alabilirsiniz.
(10.12.2024 Verileri baz alınmıştır.)