Cimer'e Şikayet Nasıl Yapılır?
CİMER, vatandaşların kişiler, kurum veya kuruluşlar ile ilgili şikayetlerini iletebilecekleri yasal bir platformdur.
Son dönemlerde daha da popüler hale gelen CİMER sayesinde vatandaşlar şikayetleri, önerileri ya da talepleri ile ilgili süreci daha da hızlandırmaktadır. CİMER ne demektir ve CİMER’e nasıl şikayet yapılacağı ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.
CİMER Nedir?
CİMER, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi” olarak tanımlanır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili vatandaşların şikayetlerini ilettikleri bir sistem olarak bilinmektedir. CİMER sistemi, doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlıdır.
2015 yılında kurulmuş olan CİMER platformunu, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kullanabilir. Sadece kurum ya da kuruluşlar ile ilgili şikayetlerin değil, vatandaşların taleplerini ve önerilerini de platform üzerinden Cumhurbaşkanlığı’na iletebilmeleri mümkündür.
CİMER sistemini kullanmak için kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 12 yaşından büyük olması şartı bulunmaktadır.
CİMER sistemine giriş yaptıktan sonra, yazılacak olan dilekçe ile başvuru işlemi tamamlanmaktadır. Sistemde, vatandaşların kullanımına açıldığı süreden bugüne kadar pek çok dilekçe yazıldığı bilinmektedir.
Sisteme kayıtlı olan 60 binden fazla idari kurum ve birim ile ilgili başvuru oluşturulabilmektedir.
Yazmış olduğunuz dilekçe veya başvuru formu incelendikten sonra, cevabı tarafınıza gönderilmektedir. CİMER’i sadece bilgisayar üzerinden değil, mobil cihazlar aracılığı ile de kullanabilirsiniz.
CİMER Şikayet Nasıl Yapılır?
CİMER sistemine girerek başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar, işlemlerini farklı birkaç yol ile tamamlayabilir. CİMER’e başvuruda bulunmak için tercih edebileceğiniz yolları detayları ile açıklamak isteriz.
İnternet Ortamından CİMER’e Başvuru
CİMER başvuru yapmak için en çok kullanılan yöntem, internet ortamıdır. İnternette tarayıcıya, www.cimer.gov.tr adresini yazarak, aramayı başlatabilirsiniz.
CİMER’in resmi internet adresi üzerinden siteye erişim sağlayabilirsiniz. Karşınıza açılacak olan ekranda göreceğiniz “Başvuru Yap” menüsüne tıklamanız gerekmektedir.
TC kimlik numarası, isim ve soy isim, kimlik seri numarası, iletişim bilgileri ve doğum tarihi bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız gerekmektedir.
Bilgilerinizi girdikten hemen sonra, yazmış olduğunuz cep telefonu numarasına gönderilecek olan doğrulama kodunu, ekrandaki ilgili bölüme yazarak, onaylamalısınız.
CİMER’e internet üzerinden giriş yapmak için, e-devlet sistemini de kullanabilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden CİMER’e giriş yaptığınızda, tüm bilgileriniz otomatik olarak başvuru formunda yer alacaktır. Bilgileri girdikten sonra, talebinizi veya şikayetini oluşturmak için uygun menüyü seçmeniz gerekmektedir.
Başvuru ekranına yönlendirildikten sonra, isteğinizi detaylı bir şekilde aktarabileceğiniz metni yazmaya başlayabilirsiniz. Eğer bilgisayarınıza daha önce yazdığınız bir metin varsa, bu metni de ilgili yere yükleyebilirsiniz.
Bu işlem için karşınıza çıkacak “Dosya Yükle” ifadesine tıklamalısınız.
Başvurunuzu onaylayıp gönderdikten sonra, size verilen başvuru numarasını not edebilirsiniz. Ayrıca iletişim bilgileri bölümüne yazmış olduğunuz e-posta adresinize de başvuru numaranız gönderilmektedir. CİMER başvuru sonucunu takip etmek için bu numarayı kullanmanız gerekmektedir.
Telefonla CİMER’e Başvuru
CİMER başvuru yapmak için çağrı merkezi numarasını da kullanabilirsiniz. Telefondan CİMER’e başvuru yapmak isteyenler “ALO 150” çağrı merkezi numarasını arayarak, şikayet ve taleplerini iletebilir. Çağrı merkezi numarasını aradığınızda “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi” ile görüşebilirsiniz.
Müşteri hizmetleri bünyesinde çalışanlar, bilgilerinizi ve başvurunuzu alarak, kayıt işlemini tamamlamaktadır. Ayrıca çağrı merkezi numarasını kullandığınızda, şikayetiniz direkt olarak ilgili kuruma yönlendirilir.
Faks veya Mektup İle CİMER’ Başvuru
CİMER’e başvuru yapmak için yazışma kanallarını da kullanabilirsiniz. Faks ya da mektup ile öneri ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Bunun için www.iletisim.gov.tr adresine giriş yaparak, CİMER yazışma adreslerini seçmelisiniz.
Bu adreslere göndereceğiniz mektup veya faks ile başvurunuzu gönderebilirsiniz. Bu kanallar aracılığı ile şikayet talebi oluştururken, yazınızın düzgün ve açık bir şekilde okunabiliyor olmasına dikkat etmelisiniz.
Şahsen CİMER’e Başvuru
CİMER’e başvuru yapmak için şahsen de giderek talebinizi oluşturabilirsiniz. CİMER’e giderek başvuru yapmak için bulunduğunuz il veya bölgedeki Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bölge ya da il müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir.
Ayrıca illerdeki valilikler de yine başvuruda bulunabileceğiniz kurumlardandır. Kaymakamlıklar, bakanlıklar veya yurt dışı temsilcilikleri gibi kurumların halkla ilişkiler bölümüne girerek, müracaat edebilirsiniz.
CİMER Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) sistemi sayesinde ihbarları, önerileri, şikayetleri veya talepleri direkt olarak yetkililere iletebilirsiniz.
Eğer CİMER aracılığı ile suç duyurusunda bulunmak istiyorsanız yine istediğiniz iletişim kanalını tercih edebilirsiniz. CİMER suç duyurusu yapmak için izlemeniz gereken süreci sizlerle paylaşmak isteriz.
1)CİMER’e Giriş Yapın
CİMER’e şikayet yapmak ve suç duyurusunda bulunmak için öncelikli olarak, sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. İnternet tarayıcınıza “cimer.gov.tr” yazarak sisteme erişebilirsiniz. Mobil cihazlardan, e-devlet uygulaması üzerinden de CİMER’e giriş yapabilirsiniz.
2)Başvuru Türünü Seçin
CİMER’e suç duyurusunda bulunmak için başvuru türünü tercih etmelisiniz. Sisteme girerek “Yeni Başvuru” kısmına tıklayın.
Ardından başvuru türleri içerisinden “Suç Duyurusu” seçeneğine tıklayın.
Başvurunuzun ilgili makamlara ulaştırılması için başvuru türünü doğru şekilde seçmeye dikkat etmelisiniz.
3)Başvuru Formunu Doldurun
Suç duyurusunda bulunmak istediğiniz konu ile ilgili tüm bilgileri, eksiksiz bir şekilde forma aktarmalısınız.
Ekrana gelecek olan formdaki tüm bölümleri, hem doğru hem de eksiksiz olacak şekilde doldurmanız gerekmektedir. CİMER’e suç duyurusunda bulunmak için formda doldurmanız gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Konu
CİMER’e suç duyurusunda bulunmak istediğiniz konuyu, net bir şekilde belirtmelisiniz.
Açıklama
Suç duyurusu yapacağınız konunun detaylarını, açıklama bölümüne yazabilirsiniz. Zaman, mekan veya kişi ya da kurum bilgileri gibi tüm detayları, net ve anlaşılır şekilde belirtmeniz gerekmektedir. Açıklama bölümüne, delil olarak sunacağınız dosya ya da belgeleri de ekleyebilirsiniz.
Kişisel Bilgiler
Kişisel bilgilerinizin tam olarak sisteme girilmesi, başvurunuzun takibi açısından çok önemlidir. T.C. kimlik numarası, iletişim bilgileri gibi tüm verilerin doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi gerekir.
Yetkililer bu bilgileri kullanarak, başvurunuzu değerlendirmekte ve sizlere ulaşabilmektedir.
4)Ek Belge ve Dosyaları Yükleyin
CİMER’ suç duyurusunda bulunurken bahsettiğiniz suç konusu ile ilgili evrak, belge veya dosyaları da sisteme yükleme şansınız bulunmaktadır. Bu belgelere ek olarak ses kayıtlarını, videoları veya görselleri de kullanabilirsiniz.
CİMER suç duyurusu yaparken, bu tarz delil niteliğinde olacak belgeleri sisteme yüklemeniz, şikayetinizin dikkate alınmasını sağlayacaktır.
5)Başvurunuzu Gönderin
Bilgilerinizi girdikten ve belgeleri sisteme yükledikten sonra başvurunuzu tamamlayarak, CİMER’e göndermeniz gerekmektedir. Tüm adımları eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra “Gönder” butonuna tıklayarak, başvurunuzu tamamlatabilirsiniz.
Başvurunun tamamlanması ile birlikte sizlere başvuru numarası gönderilecektir. Bu numarayı kullanabilir ve başvurunuzun sonucunu öğrenebilir, takip edebilirsiniz.
6)Başvurunuzu Takip Edin
Tamamladığınız suç duyurusu başvurusunun ardından, sonucu öğrenmek için başvurunuzu takip etmeniz gerekmektedir. Takip işlemini yine CİMER sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Dilediğiniz zaman sisteme giriş yapabilir ve başvuru takip numarası ile kontrol edebilirsiniz. Başvuru takip numarası ile yapacağınız kontrol sonrasında, başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri ve aşamaları inceleyebilirsiniz.
CİMER suç duyurusu başvuruları, anında işleme alınmakta ve ilgili makamlara iletilmektedir. Kabul edilen suç duyurusu başvuruları ile ilgili gerekli incelemeler başlatılmaktadır.
Eğer CİMER üzerinden yapmış olduğunuz suç duyurusu reddedilmiş ise; hukuki yollara başvurarak da suç duyurusunda bulunmaya devam edebilirsiniz.
CİMER Sigortasız İşçi Çalıştırma Şikayet
CİMER’e sigortasız işçi çalıştırma ile ilgili ihbar ve şikayetlerinizi gönderebilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi sistemine giriş yaptıktan sonra, sigortasız işçi çalıştırma hakkında şikayet talebinizi iletebilirsiniz. CİMER sigortasız işçi çalıştırma şikayet talebinde bulunmak için izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- CİMER’in resmi internet sitesine, e-devlet bilgilerinizi kullanarak giriş yapın.
- Ekranda yer alan “Yeni Başvuru” seçeneğini tercih edin. Başvuru ekranındaki seçenekler arasından “Şikayet” butonuna tıklayın.
- Sayfadaki “Konu” bölümüne “Sigortasız İşçi Çalıştırma” yazarak, açıklama bölümüne geçin.
- Açıklama kısmına şikayetiniz ile ilgili detayları eksiksiz olacak şekilde yazın. Açıklamada özellikle sigortasız işçi çalıştıran iş yerinin adını, adresini eksiksiz bir şekilde yazmaya dikkat edin. Sigortasız çalışan işçilerin sayısını da belirtin.
- Açıklama kısmının ardından, elinizde şikayet konusu ile ilgili belge var ise; bunları da sisteme yükleyebilirsiniz.
- Doldurduğunuz CİMER sigortasız işçi çalıştırma şikayet formunu kontrol edin. “Gönder” seçeneğine tıklayın.
- İşlemi tamamladıktan sonra, tarafınıza gönderilecek CİMER başvuru numarasını alın.
Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra, başvuru numaranızı kullanarak gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Başvurunuzu takip ederek, şikayetinizin sürecini izleyebilirsiniz.
CİMER sigortasız işçi çalıştırma şikayetleri, en kısa sürede ilgili makamlara iletilmektedir. Oluşturmuş olduğunuz şikayet üzerine, iş yeri ile ilgili gerekli incelemeler başlatılmaktadır.
CİMER Vergi Kaçakçılığı Şikayet
CİMER üzerinden vergi kaçakçılığı ile ilgili şikayetlerinizi oluşturabilir ve ilgili birimlerin incelemesini sağlayabilirsiniz. Cimer.gov.tr adresine, e-devlet bilgilerinizi kullanarak giriş yapabilirsiniz. CİMER üzerinden veri kaçakçılığı şikayeti yapmak için izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- CİMER sitesine e-devlet şifresi ile giriş yapabilir veya sistem için yeni şifre alabilirsiniz.
- Siteye giriş yaptıktan sonra, ekranda yer alan “Yeni Başvuru” seçeneğine tıkladıktan sonra, seçenekler arasından “Şikayet” butonunu seçin.
- Ekrana açılacak olan form üzerindeki “Konu” bölümüne vergi kaçakçılığı yazarak, formu doldurmaya başlayabilirsiniz.
- Açıklama bölümüne geçiş yapın ve ardından vergi kaçakçılığı ile ilgili detayları eksiksiz bir şekilde yazın. Vergi kaçakçılığı şikayeti için işletmenin veya kurumun adını, adresini eksiksiz bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.
- Vergi kaçakçılığı şikayeti ile ilgili elinizde görsel veya diğer evrakları da eksiksiz bir şekilde sisteme yükleyerek, şikayetiniz için delil ekleyebilirsiniz.
- Başvurunuzu tamamlamak için “Gönder” butonuna tıkladıktan sonra, size verilecek olan başvuru numarasını alın.
CİMER vergi kaçakçılığı şikayeti ile ilgili yetkili birimlerin size ulaşabilmesi için iletişim numaranızın ve kişisel bilgilerinizin doğru ve eksiksiz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. CİMER resmi web sitesi üzerinden başvuru numaranızı kullanarak, şikayetinizin durumu ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
CİMER’e Şikayet Edenin Kimliği Açıklanır mı?
CİMER şikayette kim olduğum öğrenilir mi sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. CİMER’e şikayet oluşturmak için T.C. numaranızın olması ve kişisel bilgilerinizin sisteme aktarılması gerekmektedir.
Herhangi bir şikayet, öneri veya talep başvurularında, başvuruyu yapan kişinin kimlik bilgileri gizli tutulmaktadır. Bunun yanı sıra kişisel bilgileriniz size ulaşılmak için kullanılmaktadır. Şikayetiniz değerlendirilmeye alındıktan sonra, sonucu ile ilgili yetkili birim veya kurumlar sizlerle irtibata geçecektir.
CİMER, sizin bilgilerinizi üçüncü kişiler ya da kurumlar ile kesinlikle paylaşmamaktadır. Bunun için CİMER’e giriş yapabilir ve şikayetlerinizi oluşturabilirsiniz. Kim olduğunuzun bilinmesi ile ilgili herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.
CİMER Başvuru Sorgulama
CİMER’ şikayet nasıl yapılır sorusu kadar şikayetin durumu ile ilgili sorgulamanın nasıl yapıldığı da merak edilmektedir. Şikayetinizi ilettikten sonra, dilediğiniz zaman başvurunuz ile ilgili sorgulama yapabilirsiniz. CİMER üzerinden başvurunuzu yaptıktan hemen sonra, size bir başvuru numarası gönderilmektedir.
CİMER başvuru takip numarası sayesinde şikayetinizi, öneri veya talebinizi kontrol edebilirsiniz. CİMER başvuru takip için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Başvuru sorgulamak için cimer.gov.tr adresini de dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Siteye giriş yaptıktan sonra göreceğiniz “Başvuru Sorgulama” menüsünü seçin. Bu bölümde ilgili alana başvuru takip numarasını yazarak, kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz. CİMER başvuru takip ve sorgulama için çağrı merkezini de kullanabilirsiniz. ALO 150 çağrı merkezi numarası üzerinden başvurunuzu sorgulayabilirsiniz.
CİMER Şikayet Dilekçesi Örneği
CİMER şikayet dilekçesi, sisteme giriş yaptığınızda hazır olarak ekrana gelecektir. CİMER şikayet dilekçesinde doldurmanız gereken tüm bölümleri şu şekilde açıklayabiliriz:
- Kişisel Bilgiler: Kişi adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, telefon ve e-mail adresi bilgileri girilmelidir. Bilgilerin eksiksiz olarak yazılması, size ulaşılabilmesi açısından önem taşımaktadır.
- Talep Konusu: Şikayet için yazmanız gereken konu başlığı bölümüdür. Sigortasız işçi çalıştırma, vergi kaçakçılığı veya diğer şikayetler için konuyu kısaca anlatan başlıklar seçilmelidir.
- Açıklama: CİMER şikayet formunda en önemli bölümdür. Şikayetinizi tüm detayları ile bu bölümde açıklayabilirsiniz. Aynı şekilde öneri ve talepleriniz ile ilgili detayları da aktarabilirsiniz. Açıklama bölümüne ek olarak “Dosya Yükle” seçeneğini de kullanabilirsiniz. Bu bölüm sayesinde şikayet konusu ile ilgili evrak veya görselleri de sisteme yükleyebilirsiniz.
Yukarıdaki bölümleri eksiksiz olacak şekilde doldurarak ve onaylayarak, CİMER sistemine göndermeniz gerekmektedir.
CİMER Şikayet Sonucu Ne Oluyor?
CİMER şikayet oluşturulduğunda, sistem üzerinden ilettiğiniz tüm bilgiler incelemeye alınmaktadır. Şikayete konu olan kurum veya şirkete ulaşılmakta ve şikayetiniz iletilmektedir. Eğer herhangi bir şekilde kurum veya şirketten geri dönüş yapılmaz ise; yetkili birimler şikayetiniz ile ilgili incelemeye dahil olmaktadır.
Şikayete yanıt vermesi gereken kurumdan, hukuka uygun şekilde yanıt alınması beklenmektedir. Ön değerlendirme aşamasının ardından, kurum veya şirketten konu ile ilgili bir sonuç beklenmektedir.
Şikayet konusunun yetkili birimler tarafından incelenmesinin ardından konu, Adalet ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan kolluk birimleri tarafından da değerlendirilmektedir.
Gerekli idari inceleme ya da soruşturma için süreç başlatılmaktadır. Kurumlar için oluşturulan şikayetlerde öncelik kurum, sonrasında bir üst kurum ve ardından bakanlığa kadar şikayet konusu iletilmektedir.
CİMER şikayet oluşturduktan sonra en geç 30 günün ardından bir sonuca varılması beklenmektedir. Eğer bu süre içerisinde herhangi bir sonuç alınmıyor ise; şikayete konu olan kurum veya işletme için tekrar bir inceleme başlatılmaktadır.
CİMER İletişim Numarası
CİMER iletişim numarası üzerinden, yetkililer ile görüşebilir ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz. CİMER iletişim numarası ALO 150 hattı olarak bilinmektedir.
Dilediğiniz zaman çağrı merkezi numarasını arayarak, başvurularınızı oluşturabilirsiniz. CİMER iletişim numarası dışında, web sitesi veya yazışma adresleri üzerinden de talep ve şikayetlerinizi oluşturabilirsiniz.
CİMER Şikayet İptali
CİMER şikayet iptali için şikayetiniz ile ilgili inceleme süresinin başlatılmamış olması gerekmektedir. Eğer CİMER şikayet başvurunuz herhangi bir şekilde değerlendirmeye alınmamış ise; başvuru talebinizi iptal edebilirsiniz. CİMER şikayet iptali için ALO 150 hattını aramanız yeterli olacaktır.
Çağrı merkezi temsilcisi ile görüştüğünüzde, başvuru takip numaranızı söyleyerek, iptal işlemini tamamlayabilirsiniz.
CİMER şikayet iptali için önceki başvurunuzu iptal ederek, yeni bir şikayet dilekçesi de oluşturabilirsiniz. Ancak önceki şikayet başvurusunu iptal etmek için başvuru numarasını da dilekçeye eklemeniz gerekmektedir.
Alo 150 Nedir? Ne İçin Kullanılır?
CİMER çağrı merkezi için ALO 150 hattını kullanabilirsiniz. ALO 150 numarasını arayarak, şikayet oluşturabilir, öneri ve taleplerinizi iletebilirsiniz.
Alo 150 hattını aradığınızda, valiliklerin halkla ilişkiler bölümü ile de iletişime geçebilirsiniz. BİMER uygulaması için de ALO 150 hattını aramanız mümkündür.
CİMER Hangi Şikayetlere Bakar?
CİMER sistemi vatandaşların her türlü şikayet, ihbar, talep ve önerileri için kullanabileceği ve doğrudan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne bağlı olan bir platformdur.
Oluşturacağınız dilekçeler ile dilediğiniz konu hakkında başvuruda bulunabilirsiniz. Görüşlerinizi aktarabilir veya kurum ya da işletmeler ile ilgili ihbar ve şikayette bulunabilirsiniz.
CİMER Şikayetlerinde İsim Görünür mü?
CİMER sistemini kullanabilmek ve şikayette bulunabilmek için kişisel bilgileriniz ile dilekçe yazmanız gerekmektedir. Ancak kişisel bilgilerinizi sadece CİMER sistemi görebilmektedir.
Herhangi bir üçüncü şahıs, kurum veya işletme ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Kişisel ve iletişim bilgileriniz, talebinizin sonucu ile ilgili sizlere ulaşılabilmesi için kullanılmaktadır.
CİMER Kaç Günde Sonuçlanır?
CİMER’ yaptığınız şikayetlerin en geç 30 gün içerisinde yanıtlanması beklenmektedir. İstek ve şikayetlerin sonuçlanmasında 30 günden daha kısa sürede de yanıt alınabilmektedir.
Yapılan başvurulara cevap vermek için yasal olarak beklenen süre ise; 15 gündür. Ancak şikayet, öneri ve taleplerin yanıtlanması için 30 günlük sürenin beklenmesi gerekmektedir.
CİMER Ceza Verir mi?
Hem CİMER hem de BİMER sistemine gönderilen başvurular, hızlı bir şekilde değerlendirilmeye alınmaktadır. Ancak CİMER sisteminin ceza verme gibi bir durumu yoktur.
Adli birimlere iletilen şikayetlerde, açılacak olan soruşturma sonucuna göre ceza verilip verilmeyeceğine karar verilmektedir. CİMER’e iletilen şikayetlerde değerlendirme sürecinde ilgili birim, kurum ve makamlara şikayet iletilmektedir.