0

Hacker Nasıl Olunur?

Hacker Nasıl Olunur?

İyi bir hacker olmanın en önemli kriteri bilgisayar dünyasının temellerini doğru bilgi ile öğrenmektir. Smartpro Bilgisayar Akademisi gibi sertifikalı etik hackerlık eğitimi veren kurumlardan kurslar almalı ve bu alandaki uzmanların çalışmalarını izlemelisiniz. Yeni trendleri öğrenirken, kendinizi sürekli olarak teknolojiyle güncellemeniz gerekir.

Hacker olmak için şu adımlar izlenmelidir:

  • Sertifikalı bir eğitim programına kaydolarak, bilgisayarların ve ağın temellerini çok iyi öğrenmelisiniz. 
  • Yazılımın dili İngilizce olduğu için İngilizce öğrenilmelidir. 
  • Hacker olmak isteyen insanlar programlamayı iyi bilmelidir. 
  • İyi bir hacker olmak isteyen bir kişi, güvenlik kavramlarını ve teknolojilerini anlamalıdır. Güvenlik görevlilerinin koyduğu engellerin üstesinden gelmek için bunların tanınması gerekir. Bu nedenle PKI, SSL, Firewall ve IDS gibi teknolojileri anlamak gerekir. 
  • Hacker olmanın en önemli adımlarından biri web uygulamalarıdır. Bu, bilgisayar korsanları için son zamanlarda başarılı bir alandır. Sonuç olarak, ne kadar çok web uygulaması anlaşılırsa, hackerlar o kadar başarılı olacaktır. 
  • Profesyonel bir hacker olmak istiyorsanız, aldığınız bilgiler doğru şekilde kullanılmalıdır. Planlı bir şekilde çalışmak ve öğrenmek için sürekli araştırmaya ihtiyaç vardır. 
  • Hacker olmak için zorunlu terimlerin bilinmesi gerekir. 
  • Çok zaman ve çaba gerektiren bu işi gerçekten yapmak istediğinizden emin olmalısınız. 
  • Alınan hackerlık eğitimi doğru şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde ağır şekilde cezalandırılırlar. 
  • Güncel teknoloji takip edilmeli ve deneyimle birleştirilmelidir.

Hacker Nedir?

Hack, genel anlamda bir yetkilendirmeye izinsiz erişim anlamına gelir. Bu yöntemi kullanan kişiler, bu etkinliği yaptıkları için 'hacker” olarak tanımlanır. Hacker kelimesi Türkçe tanımlandığında "bilgisayar korsanı" anlamına geliyor. Çoğu hacker, korsan tanımına karşı olsa da, medyanın gücüyle, hacker tanımı tüm dünyada kullanılmıştır. 

Aslında, "hackleme", bir sistem üzerinde farklı yöntemler denemek, sistemdeki güvenlik açıklarını belirlemek ve söz konusu etkiye ikinci bir yaklaşım sağlamak için bu güvenlik açıklarından yararlanmak anlamına gelir. Bilgisayar korsanları, teknik bilgi ve becerilere sahip, yazılım, iletişim, yazılım gibi birçok alanda zaten bilgi sahibi olan ve internet üzerindeki elektronik sistemlere veya zayıf bankacılık sistemlerine erişimi olan kişilerdir. 

Bilgisayar korsanları, topluluklarında programcılar veya ağ ve sistem ustaları olarak adlandırılır. Bugün çevrimiçi dünyanın en eski zamanlarına dayanan on yıllık bir kültüre sahipler. Aslında, hackerlar sistemlerdeki zayıflıkları keşfederek programların geliştirilmesine yardımcı olan bilgisayar ustalarıdır.

Tüm bu bilgi, beceri ve tecrübeyi kötü niyetli yollarla kullanarak operasyonlara girme izni alabilen, sistemleri ihlal eden, veri çalan, kopyalayan, silen veya bu tür suç işlemlerini gerçekleştiren kişiler de vardır. Bu kişiler hackerlardan ziyade cracker, yani kırıcı olarak tanımlanıyor. Ancak medya sayesinde, web sitesinde suç işleyen, verilere zarar veren veya uygulamaları bozan ve suistimal eden kişiler crackerlardan ziyade hacker olarak nitelendirilmekte ve aynı pozisyonda konumlandırılmaktadır. Genel olarak, hackerlik kötü bir meslek olarak algılanmaktadır.

İlk Siparişine Özel %15 İndirim!
BayiGram’ı keşfetmeniz için tüm siparişlerinizde geçerli %15 indirim bizden!
BAYiGRAM

Hackerlar Ne İş Yapar?

Bilgi dünyasında hacker olarak nitelendirilen bu kişilerin asıl görevi, sistemlerdeki perde arkasını ve zayıflıkları açmak, kötü insanlara karşı bu riskleri üreticilere raporlamak ve sistemlerin geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Hackerlar, diğer mesleklerde olduğu gibi bir şirkette veya kurumda maaşlı çalışmaktadırlar. 

Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ve elektronik sistemler üzerinde bilginin işleyişi ile birlikte, devlet destekli siber ekiplerin kendi siber güvenlik sistemlerini korumak ve bu kişileri ve profesyonelleri bu alanda istihdam etmek için kurulduğu görülmektedir. 

Hacker Türleri

Hackerlar kendi içlerinde 3 gruba ayrılmaktadır:

  • Siyah şapkalı hackerlar: Beceri, bilgi ve yeteneklerini siber suç veya ego tatmini gibi kötü amaçlarla kullanan kişilerdir. Bir diğer adı etik hackerdir. Hacker türleri arasında iyi bir konumda yer alır.
  • Beyaz şapkalı hackerlar: Patron olarak gördüğümüz sistemleri geliştiren ve şirketlere veya kurumlara zaaflarını ortaya çıkararak yardımcı olan kişilerdir.
  • Gri şapkalı korsanlar: Bunlar genellikle beyaz şapkalı hackerlar olarak bilinen, egoları tarafından mağlup edilen ve bazen kısa vadeli para kazanmaya, mesai saatleri dışı planlarını bozmaya ve bu planlardan gelir elde etmeye veya zarar vermeye çalışan kişilerdir. Bu insanlar işlerine göre siyah veya beyaz şapkalarla ortada duran kişilerdir.

Hackerların Özellikleri

Hacker olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Çünkü hem zihinsel hem de fiziksel olarak oldukça yıpratıcı olabilir. İyi bir hacker nitelikleri aşağıda listelenmiştir:

  • Saatlerce bilgisayar başında oturabilmelidir.
  • Tüm yazılım kodunu ve sistem gereksinimlerini karşılayabilmelidir. 
  • Yazılım dillerine hakim olmalıdır. 
  • Gerçekleştirilecek güvenlik işlemlerini sürekli kontrol etmelidir.
  • Sabırlı ve hırslı olmalıdır.

Etik Hacker Ne Anlama Gelir?

Etik Hacker, bir şirketin bilgisayar sistemindeki güvenlik açıklarını tespit eden ve araştıran bir bilgisayar ve ağ uzmanıdır. Bu eyleme sızma testi de denir. Etik hackerlar, kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından istismar edilebilecek güvenlik açıklarının nasıl düzeltileceğini araştıran kişilerdir. 

Etik bilgisayar korsanları genellikle "beyaz şapkalı" olarak adlandırılırlar çünkü kötü amaçlı yazılımlar oluşturmak ve kişisel kazanç için siber saldırılar gerçekleştirmek için kullanılan siyah başlıklı korsanlara karşıdırlar. Beyaz şapkalar bir şirket için çok önemlidir çünkü suçluların şirketin sistemine erişmek için kullandığı yazılım ve donanımı tanımlarlar.

Bununla birlikte, temel fark, bu güvenlik açıklarından yararlanmak yerine, faaliyetlerini belgeleyecek ve işletmenin bir bilgisayar korsanının girmesini engellemesine yardımcı olabilecek eylemler sunacak olmasıdır. 

Etik hackerlar, hackerlik işlerini tamamen kurallara ve prosedürlere uygun bir şekilde yaparlar. Böylece şirketler için legal bir şekilde siber güvenlik ile mücadele etme, program geliştirme, kırma işlerini yaparlar.

Siber Saldırıdan Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Siber saldırı durumuyla karşılaşıldığında bu durumdan tamamen korunmak mümkün olmasa da önlem alınabilir. Bu sayede kötü amaçlarla bilgisayarınıza saldırmak isteyenlere karşı etkili bir şekilde korunabilirsiniz:

  • Zor bir parola oluşturun: Bir parola oluştururken, kendinizi tanıtacak bilgiler içermemesine dikkat edin. Örneğin; Şifreniz olarak doğum tarihinizi kullanırsanız, kaçınılmaz olarak kolayca kırılabilen bir şifreniz olacaktır. 
  • Parolaların sık sık değiştirilmesi gerekir: Parolanız ne kadar zor olursa olsun, muhtemelen saldırıya uğrayacaktır, bu nedenle parolanızı sık sık değiştirmeniz yararlı olacaktır. 
  • Bilgisayarınızın belleğini sık sık temizleyin: Bilgisayarınızdan eriştiğiniz her sayfa, İnternet'ten indirdiğiniz uygulamalar ve gerçekleştirdiğiniz işlemler önbelleğe alınır ve bilgiler uzun süre burada saklanır. Başkaları bilgisayarınıza girdiğinde, bu işlemleri çalabilir ve size karşı kullanabilirler. 
  • Ücretsiz bir Wi-Fi hizmeti kullanmayın: Güvenli olmayan bir hizmet, bilgisayarınıza kolay erişimle sonuçlanabilir. 
  • İşlemlerinizi HTTPS destekli web sitelerinde gerçekleştirirken dikkatli olun: HTTPS, sahte sayfaları orijinallerden ayırt etme yeteneğine sahiptir ve web siteleri arasında güvenli bir şekilde iletişim kurmanıza olanak tanır. 

Ayrıca antivirüs programlarının kullanılması, ziyaret edilecek sayfalara dikkat edilmesi ve flash cihazların dikkatli kullanılması siber saldırılardan korunmak için alınacak en iyi önlemlerdir.

Siber saldırılara karşı en etkili yöntem iyi bir hackerla çalışmaktır. Hacker, olası saldırıları ve açıkları tespit ederek siteyi ve bilgisayarı tüm verilerle birlikte korur. Bu sayede güvenli bir çalışma ortamı sağlar.

 

Bu içeriği beğendin mi?
Emojilerle tepkini insanlarla paylaş!
YORUMLAR
Adımı Sansürle
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
    Bu yazıya henüz yorum yapılmamış, hemen sen yap!
+
Aktif Müşteri
+
Toplam İşlem
Kişi
Tam Zamanlı Çalışan
+
Sosyal Medya Platformu